Pokud na nás mimozemšťané laserové paprsky blikají, máme nyní způsob, jak je detekovat

Od vynálezu rádia lidé mlčky poslouchali hvězdy a přemýšleli, jestli jsme ve vesmíru sami. Pokud, ale existuje inteligentní mimozemský život, mohli by mimozemšťané používat ke komunikaci jiné formy technologie. Astronomové začínají nejen poslouchat vesmír, ale také na něj hledí další známky mimozemské technologie: laserové paprsky.

Průlomový poslech, nejrozsáhlejší program Hledání mimozemských zpravodajských služeb (SETI) v historii, oznámil, že jeho tým začne hledat nové známky mimozemské technologie pomocí systému velmi energického radiačního zobrazovacího dalekohledu (VERITAS) na Fred Lawrence Whipple Observatory v Amado, Arizoně.

„Pokud jde o inteligentní život za hranicí Země, nevíme, kde existuje nebo jak komunikuje,“ řekl Jurij Milner, fyzik miliardářů s částicemi a zakladatel průlomového poslechu. “Naší filozofií je tedy hledat na tolika místech a v mnoha ohledech, jak jen můžeme. VERITAS rozšiřuje naši škálu pozorování ještě dále.”

Pomocí VERITASu začnou astronomové na noční obloze skenovat nanosekundové záblesky světla z blízkých hvězd. Jako krátký maják pro vesmír, tyto krátké pulsy optického světla zastíní všechny blízké hvězdy a mohou naznačovat metodu mimozemské komunikace.

“S přidáním VERITAS jsme citliví na důležitou novou třídu signálů: rychlé optické impulsy,” uvedl Andrew Siemion, ředitel výzkumného centra SETI v Berkeley. “NASA už používala optickou komunikaci k přenosu obrázků ve vysokém rozlišení na Zemi z Měsíce, takže existuje důvod se domnívat, že pokročilá civilizace může pro mezihvězdnou komunikaci použít zvětšenou verzi této technologie.”

VERITAS hledal takové laserové pulzy od záhadně stmívající Tabbyho hvězdy poté, co někteří spekulovali, že by to mohla být mimozemská megastruktura, která by způsobovala liché stmívání. Pokud by byly nejmocnější lasery na Zemi použity u Tabbyho hvězdy a směřovaly naším směrem, VERITAS by je mohl detekovat. Z 1 milionu hvězd v seznamu cílů průlomového naslouchání je většina z nich 10 až 100krát blíže Zemi než Tabbyho hvězda, což znamená, že bylo možné detekovat i slabší laserové záblesky od inteligentních bytostí.

(Livescience.com, foto: archiv, ceskoaktualne.cz)

Přejít nahoru