Představte si to! Španělští vědci vytvářejí v Číně chiméru člověk-opice

Tým složený z členů Salk Institute ve Spojených státech a Murcia Catholic University (UCAM) ve Španělsku, vytvářejí geneticky modifikovaná embrya opic k deaktivaci genů, které jsou nezbytné pro tvorbu orgánů.

Vědci pak injikovali do embrya lidské kmenové buňky, které jsou schopné vytvářet jakýkoli typ tkáně.

Produkt této práce je opice s lidskými buňkami, která se nenarodila, protože vědci tento proces zastavili.

Experiment se uskutečnil v Číně, aby se zabránilo právním problémům.

“Výsledky jsou velmi slibné,” říká Núñez, biolog a prorektor výzkumu UCAM. Tým neposkytl další podrobnosti, protože čeká na zveřejnění svých nálezů v mezinárodně uznávaném vědeckém časopise.

“Z UCAM a Salk Institute se nyní snažíme nejen pokročit vpřed a pokračovat v experimentování s lidskými buňkami a hlodavci a prasečími buňkami, ale také s nehumánními primáty,” vysvětluje Izpisúa. “Naše země je průkopníkem a světovým lídrem v těchto vyšetřováních,” dodává.

Izpisúa, narozený v roce 1960 v Hellíně (Albacete), říká, že v roce 2017 provedl jeho tým „první experiment na světě s chimérami lidí a prasat“, i když s menším úspěchem.

“Lidské buňky se nezachytily.” Viděli jsme, že přispěli jen velmi málo k vývoji embrya: jedna lidská buňka je jako 100 000 prasečích buněk, “říká argentinský veterinář Pablo Ross, výzkumník z Kalifornské univerzity v Davisu a spoluautor tohoto experimentu.

Izpisúův tým dokázal vytvořit chiméry mezi podobnějšími druhy, například potkanem a myší, což je pětkrát blíž než člověk a prase.

V roce 2017 vědci také použili revoluční nástroj pro úpravu genomu CRISPR k deaktivaci genů v myších embryích, které jsou zásadní pro vývoj srdce, očí a slinivky břišní.

Tým poté představil krysí kmenové buňky, které byly schopné tyto orgány vytvářet.

Výsledkem byla řada embryí chimér krysy a myši, jejichž těhotenství bylo také zastaveno v souladu s mezinárodním konsensem ohledně těchto typů experimentů.

Doktorka Ángel Rayaová, ředitelka Centra regenerativní medicíny v Barceloně, vysvětluje, že experimenty s chiméry čelí „etickým bariérám“.

“Co se stane, když kmenové buňky uniknou a vytvoří lidské mozky v mozku zvířete? Mělo by to vědomí? A co se stane, pokud se z těchto kmenových buněk stanou spermie? “Ptá se.

Núñez ujišťuje, že Izpisuův výzkumný tým vytvořil mechanismy „tak, že pokud lidské buňky migrují do mozku, samy se zničí“.

Chiméry

Název pochází z řecké mytologie, která popisovala monstrózní stvoření, která byla částečným drakem, částečně kozou, částečným lvem. Dnešní chiméry jsou organismy, které obsahují buňky ze dvou různých druhů.

Abychom se vyhnuli etickým problémům, vědecká komunita tradičně stanovila „červenou čáru na 14 dnů“ těhotenství, říká Raya, což není dost času na to, aby embryo vyvinulo lidský centrální nervový systém. Všechna embrya chiméry jsou zničena před uplynutím tohoto období. “V žádném případě není těhotenství ukončeno na plný úvazek,” dodává Núñez.

Izpisúův výzkum s opicemi v Číně byl z velké části financován UCAM a nepřijel levně. “Pokud spojíme výzkum člověka / prasete, člověka / krysy a člověka / opice, je to mnoho stovek tisíc eur,” říká Núñez.

Ve Španělsku je tento typ výzkumu silně omezen a omezen pouze na vyšetřování smrtelných chorob. “Pokusy s opicemi provádíme v Číně, protože v zásadě je nelze provést zde,” vysvětluje prorektorka, která odmítá skutečnost, že její univerzita je katolická. “Chceme, aby bylo dosaženo pokroku ve prospěch lidí, kteří mají nemoc,” dodává.

“Konečným cílem by bylo vytvořit lidský orgán, který by mohl být transplantován, ale cesta je pro dnešní vědce zajímavější,” říká Núñez. “V podstatě jsem si vědom toho, že neuvidím vývoj lidských orgánů u zvířat, ale abych dospěl k tomuto bodu, je nutné projít tímto.”

(EL País, foto: Selk Institute, ceskoaktualne.cz)

Přejít nahoru