Proč mimozemšťané mlčí?

Vědci z Australské národní univerzity přišli s novou teorií, proč se nám dosud nepodařilo nalézt inteligentní život mimo Zemi. Složité formy života jsou podle nich spíš ojedinělým jevem a nejsou ve vesmíru rozšířené tak, jak se domnívají někteří jejich kolegové. Pokud se na některé z exoplanet život objeví, nebude mít nejspíš čas rozvinout se do mnohobuněčných forem jako na Zemi, a vyhyne. Důvodem je fakt, že drtivá většina planet nedokáže udržet podmínky, které jsou vhodné pro vývoj života.

Výskyt člověka je spojen s miliardami let evoluce. Před čtyřmi miliardami let panovaly na povrchu Venuše, Země i Marsu stejné fyzikálně-chemické podmínky. Zachovat je dokázala ale pouze modrá planeta – na Venuši je dnes extrémní vedro a na Marsu zase chladno. Australští vědci soudí, že zachování příznivých podmínek na exoplanetách může být spojeno s činností živých organismů schopných vytvářet skleníkový jev.

Pokud se lidstvo někdy vypraví na exoplanety, na kterých existoval život, objeví na nich nejspíš pozůstatky jednoduchých, nikoli složitých organismů. „Drtivá většina zkamenělin ve vesmíru bude patřit mrtvým mikrobům a ne mnohobuněčným druhům, jako jsou dinosauři nebo humanoidi, kteří se vyvíjeli v průběhu miliard let,“ řekl jeden z autorů studie Charley Lineweaver.

(zdroj: procproto.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru