Tito žraloci žhnou zeleně ve tmě a vědci nyní vědí proč

Autoři článku, publikovaného v časopise iScience, dříve tvrdili, že žraloci, kteří žijí v kalifornském Monterey Bay a plují do jižního Mexika, a který jsou na pobřeží Chile, jsou biofluorescenční.

To znamená, že absorbují světlo – v tomto případě okolní modré oceánské světlo – a používají jej k uvolnění světla v jiné barvě, obvykle zelené, červené nebo oranžové.

Ve své poslední studii se vědci chtěli dozvědět více o tom, co pro tyto tvory znamená biofluorescent. Podívali se na žraloka nabubřelého i na řetězovou kočku, která obývá západní Atlantický oceán.

Předchozí studie ukázaly, že světlejší béžové části tohoto druhu mají vyšší intenzitu zelené fluorescence ve srovnání s tmavšími oblastmi.

Nyní, testování tmavých a světlých náplastí, tým našel skupinu lehkých molekul metabolitů v lehčí kůži. To, co se nazývá bromované tryptofan-kynureninové metabolity s malou molekulou, se liší od zelených fluorescenčních proteinů používaných biofluorescenčními bytostmi, jako jsou medúzy a korály.

Spoluautor studie David Gruber, profesor na City University v New Yorku, řekl Newsweeku: „Byl jsem překvapen, že biofluorescence u žraloků byla tak chemicky odlišná od ostatních dříve objevených forem.“

(Newsweek, foto: iScience, ceskoaktualne.cz)

Přejít nahoru