Malta umožňuje vstup německé lodi Sea-Eye se 40 migranty

Maltský premiér Joseph Muscat v sobotu oznámil, že 40 migrantů na palubě nevládní organizace Alan Kurdi bude moci na žádost Německa vstoupit do Malty.

Oznámení přišlo poté, co italské úřady na ostrove Lampedusa zamítly povolení záchranářské lodi vstoupit do přístavu začátkem tohoto týdne.

Německá nevládní organizace Sea-Eye, která provozuje plavidlo Alan Kurdi, se poté odvolala na Maltu.

„Malta umožní 40 migrantům na německém plavidle Alan Kurdi vstup do přístavu. Německá vláda a Evropská komise zařídily, aby všechny osoby byly rozděleny mezi několik členských států EU,“ napsal Muscat na Twitteru.

Nespecifikoval, do kterých zemí by migranty jeli, ale uvedl, že na Maltě nezůstanou.

Žádní další migranti, říká Itálie

Migranti byli na moři od středu noci, kdy byli zachráněni lodí Sea-Eye u pobřeží Libye.

Evropská unie se snaží vypořádat s velkým počtem lidí, kteří uprchli z konfliktu nebo chudoby ve svých domovských zemích a hledají azyl v Evropě nebezpečnou středomořskou cestou.

Itálie, Malta a Řecko, země EU nejblíže k Libyi, nesly nátlak tohoto masového přílivu.

Italský krajně pravicový místopředseda vlády a ministr vnitra Matteo Salvini trval na tom, že Itálie nemůže přijmout žádné další migranty.

V posledních měsících zakázal několik záchranných lodí od dokování, dokud nebylo jasné, jak budou migranti rozděleni mezi státy EU. Italská blokáda místo toho vedla ke stovkám zachráněných migrantů namířených na Maltu.

(Deutche Welle, foto: DW, ceskoaktualne.cz)

Přejít nahoru