Hra s jaderným ohněm: Američané tiše staví základny u Černého moře. Nikoho se na nic neptají. Co udělá Rusko? Provokace za červenou čárou. Bude NATO rekvírovat i u nás? Výcvik sabotérů v Moldavsku a Gruzii už jede

Spojené státy se bez účasti domorodců pustily do rekonstrukce námořní vojenské základny v ukrajinském Očakově. Překročily tím další červenou čáru. Pokud toto základnu opravdu začnou naplno používat, svět bude zase o kousek blíže k jaderné apokalypse.

Nedávné námořní vojenské cvičení v Černém moři Sea Breeze (Mořský vánek) bylo nepokrytě protirusky zaměřeno, píše i Americký námořní institut na své stránce. Rusko proti tomu protestovalo i přes oficiální diplomatické kanály. Jenomže tato cvičení nejsou jen ojedinělým symbolickým drážděním hada bosou nohou, nýbrž jsou součástí přípravy veřejného mínění na cosi většího.

Nebetyčná drzost
Po ztrátě Krymu zůstaly Očakov, Južnyj a Nikolajev pro Ukrajinu jedinými strategickými vojenskými námořními přístavy. Američané již dříve oznámili, že plánují vybudovat operační velitelské centrum amerického námořnictva v městečku Očakov v ústí řeky Dnepr, šedesát kilometrů východně od Oděsy, ani ne sto padesát kilometrů severozápadně od břehů Krymu. Po Očakovu má přijít na řadu Nikolajev.

Když Američané oznámili svůj záměr stavět základnu v Očakovu, ruské reakce byly velmi ostré. Známý ruský nacionalistický politik Vladimír Žirinovskij láteřil, že pokud to Američané udělají, Rusové je i s celou základnou potopí do Černého moře a zničí i Kyjevskou juntu. “Tohle je ruská zem!” Křičel.

Pro Rusy je Očakov místo, jež hrálo v jejich historii významnou roli, nicméně podrážděná reakce Rusů na americké plány měla i jiný důvod, než jen historické sentimenty. V uplynulém období NATO rozšířilo své síly nejen na Ukrajinu, ale i do Moldavska a Gruzie, a také tam budují svá operační střediska. Vicepremiér Dmitrij Rogozin uvedl, že Američané trénují sabotéry a speciální oddíly v Moldavsku pro nový ozbrojený konflikt v Podněstří. V Gruzii zase tamní vláda pozvala NATO, aby vybudovalo v Černém moři základnu pobřežní stráže ve městě Poti vzdáleném od ruských hranic také méně než sto padesát kilometrů.

Už se pracuje
Proto navzdory ujišťování Ukrajinců i Američanů, že základna v Očakovu má sloužit pouze ukrajinskému námořnictvu a pro účely námořních cvičení, Rusové až příliš dobře chápou, o co Američanům jde: dostat pod kontrolu ruské síly na Krymu. Základna také může sloužit jako strategický výchozí bod pro provokační aktivity na Krymu, v Azovském moři, nebo u Kerčského mostu.

Západ se nikdy príliš netajil choutkami ovládat Černé moře, což se však po návratu Krymu do Ruské federace stalo velmi vzdáleným snem, neboť klíčem k Černému moři je Sevastopol, sídlo ruské černomořské flotily. Pokud by Američané skutečně začali používat Očakov jako základnu pro své raketové systémy, měli by Krym a Sevastopol jako na dlani. Ukrajinské přístavy jsou sice malé, Američané by tam nemohli mít takovou sílu jako Rusové na Krymu, hrozba jaderného útoku z takové malé vzdálenosti by však Rusy donutila k opatřením, která by možnost globálního konfliktu přiblížila o míle.

Dosud se Američané, i s ohledem na výbušnost celé věci a specifické regionální okolnosti, do budování těchto základen příliš nehrnuli. Zdá se však, že se situace mění. Do Očakova přivezli speciální techniku a ve vlastní režii, bez účasti Ukrajinců, rozebrali starou dráhu, což analytici hodnotí jako důkaz toho, že základnu považují za strategicky důležitý objekt.

Kromě toho, základnu stavějí elitní vojenští stavitelé amerického námořnictva, tzv. “Mořské včely”. Hotová je už budova operačního centra, finišují se práce na objektu pro údržbu lodí a připravuje se oprava a zpevnění mola. Věří snad někdo tomu, že to všechno dělají nezištně pro Ukrajince, jejichž celá flotila sestává z velitelské lodi Getman Sagajdačnyj, korvety Vinnica, výsadkové lodě Jurij Olefirenko, malé výzkumné lodi Perjaslav a malých člunů?

Arogantní hra s ohněm
Koneckonců, americká média to ani příliš neskrývají. Noviny Breaking Defense před dvěma týdny oznámily, že USA modernizují přístavy na Ukrajině (Očakov a Nikolajev), aby mohly přijímat americké válečné lodě. Tyto lokality jsou hojně navštěvované vysokými vojenskými šaržemi z USA a Velké Británie. Všechno to nasvědčuje tomu, že jih Ukrajiny se připravuje na rozmístění mocných námořních sil, například 6. flotily USA, která tam pravidelně cvičí v rámci námořních cvičení Sea Breeze. Je snad zbytečné připomínat, že tyto aktivity jsou mimořádně negativně přijímány místním obyvatelstvem, většinou ruským nebo alespoň prorusky naladěným.

Co k tomu dodat? Je zbytečné říkat, že pokud se dosud svět několikrát ocitl na hraně jaderné apokalypsy, tak tentokrát by se riziko mohlo dostat na zcela novou úroveň, překonávající vše, co zde bylo dosud.

A ve světle těchto informací si není těžké představit, že když budou opravdu potřebovat, začnou si bez velkých okolků rekonstruovat i staré vojenské objekty u nás. A tak jako v Očakovu, ani u nás se přitom nenechají vyrušovat nějakými otravnými domorodci.

Ostatně, už několik staletí znají osvědčený způsob, jak se s touto nepříjemností efektivně vypořádat.

(zdroj: protiproud.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru