Asteroid o velikosti Washingtonského památníku bude tento měsíc létat kolem Země

Asteroid 2019 OU1 bude bezpečně projíždět kolem Země 28. srpna, v okruhu 639 000 mil nebo 0,00687 astronomických jednotek planety.

Při odhadovaném průměru 71 až 160 metrů (233 až 524 stop) se 2019 OU1 srovnává s 555 metrů vysokou Washingtonskou památkou.

2019 OU1 také prolétá vesmírem rychlostí zhruba 42 650 stop za sekundu, podle údajů shromážděných NASA.

Kosmický asteroid je známý jako objekt blízké Země (NEO) a „potenciálně nebezpečné“ NEO jsou definovány jako kosmické objekty, které spadají do 0,05 astronomických jednotek. NASA měří podle průměru více než 460 stop.

Podle zprávy z roku 2018 sestavené společností Planetary.org existuje více než 18 000 NEO.

NASA se léta připravuje na planetární obranu před asteroidy. Nedávný průzkum ukázal, že Američané dávají přednost vesmírnému programu, který se zaměřuje na možné dopady asteroidů před odesláním lidí zpět na Měsíc nebo na Mars.

V roce 2016 NASA formalizovala předchozí program agentury pro detekci a sledování NEO a začlenila jej do svého ředitelství pro vědecké mise.

Loni v červnu NASA představila 20stránkový plán, který podrobně popisuje kroky, které by USA měly podniknout, aby se lépe připravily na NEO – jako jsou asteroidy a komety – které leží ve vzdálenosti do 30 milionů mil od planety.

Lindley Johnson, vojenský důstojník vesmírné agentury v té době, řekl, že země „již má významné vědecké, technické a operační schopnosti“, aby pomohla s NEO, ale provádění nového plánu by „výrazně zvýšilo připravenost našeho národa a spolupráci s mezinárodními partnery efektivně reagovat v případě zjištění nového potenciálního dopadu asteroidů.“

Kromě posílení schopností detekce, sledování a charakterizace NEO a zlepšení predikce modelování se plán rovněž zaměřuje na vývoj technologií pro odvádění NEO, prohloubení mezinárodní spolupráce a zavedení nových havarijních postupů a akčních protokolů dopadu na NEO.

NASA zadala v dubnu kontrakt SpaceX, společnost na průzkum vesmíru pod vedením Elona Muska, smlouvu na 69 milionů dolarů, aby jí pomohla s vychylováním asteroidů prostřednictvím mise Double Asteroid Redirection Test (DART).

(FOX News, ČA, foto: AP)

Přejít nahoru