Salviniho konec. Chystali to už od ledna? Koluje fascinující video s Merkelovou + VIDEO

Na italské politické scéně to vře. Dosavadní ministr vnitra a předseda Ligy se pokusil svrhnout koaliční vládu, kterou tvořil s Hnutím 5 hvězd. Průzkumy totiž naznačují, že případné předčasné volby by Salviniho Liga vyhrála se ziskem přesahujícím 30 procent hlasů. Hnutí 5 hvězd však Salviniho plán zhatilo.

Byla uzavřena dohoda Hnutí 5 hvězd a Italské demokratické strany, tamní sociální demokracie, že Salvini skončí v opozici, premiérem zůstane nadstranický premiér Giuseppe Conte.

Na sociálních sítích koluje video, na němž premiér Conte vysvětloval německé kancléřce Angele Merkelové, co by se v Itálii mohlo stát. Není bez zajímavosti, že Salvini vyvolal vládní krizi až v létě, ale Conte její příchod předvídal již v lednu, když seděl po boku Merkelové ve švýcarském Davosu.

České titulky k videu dodala blogerka žijící v Itálii Monika Pilloni.

„Hnutí 5 hvězd trpí, protože se v průzkumech propadá. Udělali jsme průzkum veřejného mínění a jsou velmi znepokojeni. Salvini je cca na 35 až 36 procentech a oni sestupují na 27 nebo 26 procent. Takže si kladou otázku ‚jaká jsou témata, která nám mohou pomoct ve volební kampani?‘,“ vysvětloval německé kancléřce italský předseda vlády.

Boj se prý svede především o pomoc uprchlíkům. Conte Merkelovou ujišťoval, že on jako premiér je připraven pomáhat ženám a dětem. A pokud Salvini rozhodl o tom, že se zavřou přístavy, dopraví prý italský premiér uprchlíky do země třeba letecky.

„Pamatuješ na Maltu? Když jsem řekl, že ženy a děti vezmu letadlem. …. Vezmeme si je samozřejmě,“ ujišťoval Conte Merkelovou. „Angelo, nedělej si starosti, jsem velmi odhodlaný. Moje výhoda je, že jestli já řeknu ‚teď to skončíme‘, tak oni se nepohádají,“ vysvětloval německé kancléřce italský předseda vlády.

Hnutí 5 hvězd dnes prý Německo vnímá jako svého přítele. Členové hnutí mají také za to, že je třeba čelit francouzským nápadům. A Merkelová se v tu chvíli rozesmála. „To je velmi zjednodušující přístup,“ poznamenala. Conte se rozesmál s ní.

Když chtěla Merkelová vědět, jaká je vlastně pozice stávajícího šéfa krajně pravicové Ligy Salviniho, Conte se vyjádřil stručně a jasně. „Salvini je proti všem.“

https://www.facebook.com/salviniofficial.fanclub.cz.sk/videos/377789902902888/?t=0

(zdroj: parlamentnilisty.cz, foto: Facebook)

Přejít nahoru