Ruské hyperzvukové zbraně pro USA, saúdská výhrůžka Íránu, Čína jako SSSR… Krátké zprávy EA24

Saúdský princ Abdullah bin Sultan bin Nasser Al-Saud se na twitteru pustil do srovnání kapacit vzdušných sil jeho slavného království a nepřátelského Íránu. Vyšlo mu, že „Saúdská Arábie dokáže zničit Írán během osmi hodin“. Jeho závěr na sociálních sítích vzbudil bouři hurónského smíchu, jelikož Saúdové ani po více než čtyřech letech intenzivního bombardování nedokázali porazit jemenské „sandálové“ válečníky (často chlapeckého věku) s ručními zbraněmi. A nejen to: přiznání Američanů, že jednají přímo s jemenskými povstalci, je důkazem toho, že Saúdská Arábie v Jemenu fakticky prohrála.

Moskva nabídla Washingtonu možnost koupit ruské hypersonické zbraně, odhalil Vladimir Putin na Východním ekonomickém fóru ve Vladivostoku. Nabídka prý zazněla během jeho rozhovoru s Donaldem Trumpem. Není jasné, zda ji americký prezident zvážil, zato je jasné že přesně odpovídá tomu, čemu lze říkat „specifický humor Vladimira Putina“. Američané se už s plnou vervou pustili do vývoje vlastních hypersonických zbraní, ale… co když se teď Trump ozve, že by se mu ten ruský Zirkon nebo Avangard přece jen hodil?

Média nám s nadšením naservírovala zprávu o tom, že průměrná mzda v ČR dosáhla 34 105 Kč. Už ale taktně pomlčela o mediánu mezd, který je mnohem více vypovídající z hlediska toho, kolik opravdu bere většina lidí v této zemi (polovina více, polovina méně). 34 tisíc to není ani náhodou, medián mezd v ČR je 29 127 korun hrubého. To už není tak krásné číslo, obzvláště uvážíme-li, že náklady na bydlení rostou v průměru rychleji než mzdy a ve velkých městech jsou už tak nesnesitelné, že se odtamtud stěhují i lidé s nadprůměrnými příjmy.

„Chceme, aby Čína zopakovala osud SSSR,“ cituje ruský bloger Boris Rožin jednoho z účastníků hongkongských protestů, který také připouští, že USA používají Hongkong jako nástroj tlaku na pozadí (zatím jen) obchodní války s Čínou. Konflikt se bude podle Rožina vyostřovat včetně vnitropolitických důsledků: „Strašný je nikoliv ten Tchien-an-men, který byl, ale ten, který bude,“ odhaduje analytik. Přichází konec éry, kdy se Čína nemusela rozhodovat mezi kapitalismem a socialismem?

Severní Korea přesně podle novoročního projevu Kim Čong-un provedla radikální přeměnu tamního školství. Jen letos bylo otevřeno osmdesát nových fakult a vysokoškolských pracovišť zaměřených na obory, jako jsou informační bezpečnost, robotika nebo nanotechnologie. V každé provincii má působit jedenáct středních škol specializovaných na rozvoj technologií a informatiky, pro které se připracují specializované IT osnovy. Ve výsledku pak tyto školy budou zřízeny v každém okrese nebo větším městě KLDR… Dalším směrem reformy je zaměření škol na inovace a výzkum v celé řadě oblastí, mimo jiné v zemědělství, které je pro sankcemi postiženou zemi zcela klíčové.

(zdroj: eurasia24.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru