Rozhovor pro ČeskoAktuálně: “…nejde mi o dokonalost, ale o zachycení okamžiku…,” pesničkár, skladateľ, spevák a človek JoRek

Na YouTube sa pod Vaším pseudonymom nachádza hneď niekoľko zaujímavých a verejnosťou hojne sledovaných skladieb.

Ich názvy sú provokatívne, no zároveň aj vyvolávajú v poslucháčovi množstvo otázok.

Skladba ako Sebereflexe aneb Trochu falešná píseň o trochu víc falešné době, Klíště aneb Neléčená infekce, Angažovaná žurnalistika a ďalšie. Koľko ich je na svete? 

K dnešnímu dni mám hotových 28 písní a šest jich je rozdělaných. Zveřejněno je cca 18 písní (FCB + YouTube).

Mnohé videá mi pripomínajú skôr Váš protest voči systému, aktuálnej politickej situácii. Mýlim sa?

První protestsong vznikl koncem léta 2015 „Islámské léto“. Proč? Protože tady bylo ticho, takové ticho, které doslova trhá uši (krize v Řecku a následně uprchlická krize). V jedné ze svých pozdějších písní zpívám:

 

Maj plná ústa pravdy, lásky a vzletných řečí

Umělci z kaváren na povel tancujou a křepčí

Granty jen pro ty kdo ví, co se sluší

Za splátku z hypotéky prodali svou duši

Pokud znáte historii a máte rádi Jaroslava Seiferta či Františka Hrubína jako já, pochopíte, že pro mě bylo za těžko mlčet.

https://www.odaha.com/tomas-odaha/recenze/cetba/uryvky/projev-jaroslava-seiferta-2-sjezdu-ceskoslovenskych-spisovatelu

https://www.odaha.com/tomas-odaha/recenze/cetba/uryvky/projev-frantiska-hrubina-2-sjezdu-ceskoslovenskych-spisovatelu

Seifert:

„Čtenáři, odpusť, chodil jsem kolem tvých bolestí a kolem utrpení českého lidu a zavřel jsem oči. (Potlesk.) Nemluvil jsem pravdu.“ (Hlučný potlesk.) Smlčí-li pravdu kdokoliv jiný, může to být taktický manévr. Smlčí-li pravdu spisovatel, lže.

Autor akéhokoľvek textu chce niečo povedať, vykričať do sveta. Ako je tomu u Vás? Aké poslanie majú Vaše skladby?

Žádné poslání v textech nehledejte, možná nějaké ztotožnění… Je to můj pohled na současný svět a pokud si písně najdou své posluchače, je to pro mě signál, že v tom nejsem sám. A pro posluchače to znamená, že v tom nejsou sami.

Ako by ste označili Váš príspevok Píseň otroka v 21. století? Ide o rap? Slováci v tom možno môžu vidieť Rytmusa či Kaliho.

Tahle píseň vznikla o vánocích, tzn. v době, kdy máme dostatek všeho. Rodina je pospolu a užíváme si všichni volna, klidu a pohody. To, co je samozřejmé, avšak vůbec samozřejmé být nemusí.

Bylo napsáno už tolik písní a textů, že nepodobat se někomu je nemožné.

Rozkradli naši zem…, a teď kradou budoucnost, kde otvorene poukazujete na vládu Zemana a nielen jeho. Prezentujete v týchto videách Váš vlastný názor?

Všechny písně jsou moje vlastní a všechny vyjadřují moje myšlenky a názory. Pravdou je, že někdy je docela komplikované se přesně vyjádřit. Snad se časem budu zlepšovat.

Podľa počtu prezretí na YouTube sa dá o Vás povedať už, že ste nie neznáma, hoc tajomná postava. Alebo skôr už slávna postava?

(smích…) Jít za slávou by bylo špatné. Moc bych si přál, aby mé písničky našly své posluchače. Mnohé z nich bylo nahraných na první dobrou, nejde mi tedy o dokonalost, ale o zachycení okamžiku. Karel Kryl v posledním rozhovoru řekl: „Lidi, myslete“!

Cez 23 tisíc prezretí má Vaše video s príznačným názvom Islámské léto. Aký je Vás názor na islamizáciu nielen Európy ako celku? Čo si myslíte o takých prisťahovalcoch, ktorí vypočuli Merkelovej volanie a prijali jej otvorenú náruč, no podľa toho sa už nesprávajú?

Odpověď naleznete v mých písních.

 

Pripravujete aj nové CD. O čom bude?

 

Mám už konkrétní představu, ale musím ještě mnoho věcí dodělat… Zatím pracovní název zní: „Před válkou“. Možná to budou hned 2 CD.

Čo by ste chceli odkázať našim čitateľom ceskoaktualne.cz?

„Lidi, myslete!“ 🙂

(Rozhovor pripravil Štefan)

Přejít nahoru