To je zrůdnost České televize a jí spřátelených žurnalistů. Exprezident Klaus se rozzlobil, když došlo v rozhovoru na „premiéra v demisi“

„Zásadně jsem proti tomu, abychom lídrům politických stran v Evropské unii, kteří nesouhlasí se soudruhem Junckerem, říkali populisté,“ poznamenal úvodem rozhovoru Klaus, který by byl nejraději, aby slovo populista bylo hodnotově neutrální. On sám se cítí být jako hlavní bojovník proti evropskému establishmentu s populisty na stejné lodi.

V rozhovoru Klaus také uvedl, že má blíž k názorům nizozemského politika Geerta Wilderse na Evropskou unii než na migraci. „Nepochopil jsem, proč atakuje muslimy, a ne islamismus, a také jsem mu to řekl. Na Wilderse se navíc nabaluje celá ideologie a s tou už já nesouhlasím,“ zmínil Klaus a přiznal, že souhlasí i s mnoha názory lídra SPD Tomio Okamury.

Klaus se také rozhovořil o svém setkání se Steve Bannonem, s nímž se sešel v Maďarsku. „Ten člověk je chytrý, kultivovaný, odvážný, na výsost politicky uvažující. Navíc je schopen to vše srozumitelně formulovat. K Evropě má určitě co říci. Na druhé straně je to Američan. On mi bezelstně přiznal, že nikdy předtím nebyl ve východní Evropě a v tomto regionu se neorientuje. Řekl bych, že je za ním jistá forma nedotčenosti, v tom je americký. Když mluví, vypadá to, jako by promlouval z jiného břehu, volí jiná slova a obraty. A to je inspirující,“ zmínil Klaus.

Klaus se také velmi ostře vyhradil proti pojmu „premiér v demisi“, jak redaktor Lidových novin nazval Andreje Babiše (ANO). „Ještě nikdy jsem se takto naživo nesetkal s obratem ‚premiér v demisi‘. To je zrůdnost České televize a jí spřátelených žurnalistů, je to protimluv a nesmysl. Politologické učebnice to jako terminus technicus nedefinují, je to svévolný a hloupý výmysl. A zklamává mě, že jste ten výrok použil,“ zdůraznil Klaus.

A závěrem se Klaus vyjádřil rovněž k otázce, zda může Visegrád v rámci EU hrát nějakou silnější geopolitickou roli. „Nechci nic pesimisticky bourat. Říkám kéž by a budu dělat vše pro to, aby tomu tak bylo,“ zakončil.

(parlamentnilisty.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru