Dělá úplněk lidí skutečně šílenými?

Je na vině měsíční fáze! Říká se, že míra kriminality se zvyšuje a pohotovostní místnosti jsou během úplňku mnohem rušnější (studie z roku 2004 toto tvrzení odhalila).

Navíc je tu tá věc s vlkodlakem. Proč by to mělo být? Důvodem je, že měsíc, který ovlivňuje přílivy oceánu, na nás pravděpodobně působí podobně, protože lidské tělo je většinou tvořeno vodou.

Tato víra, že Měsíc ovlivňuje chování, je tak zastávána – podle zprávy z roku 1987 zveřejněné v Journal of Emergency Medicine. Podle zprávy z roku 1987 vědci z University of Laval’s School of Psychology v Kanadě se rozhodli zjistit, zda jsou duševní choroby a fáze měsíce spojeny.

Pro ověření teorie vědci vyhodnotili 771 pacientů, kteří navštívili pohotovost v dvou nemocnicích v Montrealu v období od března 2005 do dubna 2008. Pacienti si stěžovali na bolesti na hrudi, které lékaři nedokázali určit lékařskou příčinu bolesti. Mnoho pacientů trpělo záchvaty paniky, úzkostí a poruchami nálady nebo sebevražednými myšlenkami.

Když vědci porovnali dobu návštěv ve fázích měsíce, zjistili, že neexistuje souvislost mezi výskytem psychologických problémů a čtyřmi měsíčními fázemi, až na jednu výjimku: v poslední lunární čtvrtletí byly úzkostné poruchy “32 procent” méně frekventovaný.

„Může to být náhodné nebo kvůli faktorům, které jsme nezohlednili,“ řekl Dr. Geneviève Belleville, který řídil tým výzkumníků. “Ale jedna věc je jistá: nezaznamenali jsme žádný úplněk ani novoluní dopad na psychologické problémy.”

Pokud se lidé zdají být blázniví během úplňku, jejich chování je pravděpodobně docela podobné během zbytku lunárního cyklu.

(Mentall Floss, ČA, foto: Getty Images)

Přejít nahoru