Mise NASA: Odklonit asteroid, aby zachránili svět před budoucími srážkami

Vědci a inženýři z těchto dvou agentur i mimo ně se příští týden setkají v Římě, aby projednali myšlenku, kterou chtějí dokázat, že je schůdnou metodou planetární obrany.

Tzv. Asteroid Impact Deflection Assessment (AIDA) by se zaměřilo na menší tělo dvojitých asteroidů Didymos obíhajících mezi Zemí a Marsem, s jednou kosmickou lodí vyhrazenou na její vyřazení z dráhy a druhou ke zjištění její zbytků, když dojde k nárazu.

Hlavní tělo Didymosu má délku asi 780 metrů a jeho menší asi 160 metrů. Je o něco větší než Velká pyramida v Gíze.

Menší tělo obíhá kolem hlavního tělesa jen pár centimetrů za sekundu, takže jeho vyražení z kurzu je proveditelné.

NASA poskytuje kosmickou loď pro první část tohoto úkolu a má být uvedena na trh v létě roku 2021.

Plavidlo DART (Double Asteroid Impact Test) je naplánováno na srážku se svým cílem v září 2022, s okamžikem nárazu, který má zaznamenat italský vyrobený miniaturní satelit spolu s jízdou zvanou LICIACube.

Podrobné vyšetření všeho, co zbylo z asteroidu, provede plavidlo ESA s názvem Hera, které bude schopné změřit jeho hmotnost a tvar kráteru.

Společnost Hera také rozmístí dvojici svých vlastních satelitů pro provedení první radarové sondy asteroidu, která by mohla shromažďovat informace o svém terénu.

Doufáme, že výsledky, které získá společnost Hera, by výzkumníkům umožnily lépe modelovat efektivnost kolize, což by mohlo vést k tomu, že technika vychylování asteroidů bude platnou možností v případě skutečné hrozby.

(Sky News, foto: archiv, ČA)

Přejít nahoru