Pokud přejdete přes černou díru tak, kde výjdete?

Profesor Richard Massey z Durhamské univerzity poznamenává, že pokud jde o černé díry, nemáme všechny údaje přesně. Kde bychom se ocitli, kdybychom spadli do černé díry? Massey poznamenává:

“Kdo ví? Propad horizontem událostí doslova prochází za závoj – když někdo spadne mimo něj, nikdo nemůže poslat zprávu zpět. Byli bychom roztrháni na kusy obrovskou gravitací, takže pochybuji, že by se někdo, kdo propadne, dostal kamkoli.”

Roztrhaný na kousky? To není přesně to, co chce někdo slyšet. Shoduje se však s fakty, které máme, pokud jde o tajemství černých děr.

Zpět ke Einsteinovi

Většina fyziků souhlasí s tím, že obecná teorie relativity Alberta Einsteina předpověděla černé díry, protože spojují časoprostor s gravitací. Podle portálu Live Science to má přímé důsledky na smrt hvězd:

“Je známo, že černé díry jsou důsledkem smrti obrovské hvězdy, která zanechala malé, husté zbylé jádro. Za předpokladu, že toto jádro má více než zhruba trojnásobek hmotnosti Slunce, gravitace by se propadla do takové míry, že by se sama o sobě dostala do jediného bodu nebo do jedinečnosti, která se chápe jako nekonečně husté jádro černé díry. ”

Červí díra?

Zanechme naději na použití černé díry na jakýkoliv produktivní účel a místo toho se zaměříme na červí díru. Fungovalo by to?

Někteří ve vědecké komunitě navrhli, že černé díry by mohly být ve skutečnosti červí díry pro jiné galaxie, a Einstein sám prozkoumal tuto možnost:

“Einstein se v roce 1935 spojil s Nathanem Rosenem na teorií mostů, které spojují dva různé body ve vesmíru. Relativity – vyvolala diskusi o tom, zda přes ně objekty mohou fyzicky cestovat.”

“V našem vesmíru nevidíme žádné předměty, které by se mohly během stárnutí stát červy.”

Černá díra / Bílá díra

Možná černé díry vedou k bílým dírám. Je to teorie, která získala trakci v 60. letech, kdy se o ní poprvé zmínil ruský kosmolog Igor Novikov. Takto to funguje:

“Novikov navrhl, aby černá díra byla propojena s bílou dírou, která existuje v minulosti. Na rozdíl od černé díry umožní bílá díra opustit světlo a hmotu, ale světlo a hmota nebudou moci vstoupit. ”

Všechny tyto spekulace nás vedou mnoha způsoby zpět: tam, kde jsme začali mnoha způsoby. Černé díry nikam nevedou, a i kdyby ano, nikdy byste nežili na druhé straně.

Fyzici Ahmed Almheiri, Donald Marolf, Joseph Polchinski a James Sully rozšířili práci Stephena Hawkinga a přišli s přesvědčivým nápadem:

“Pracovali na teorii známé jako firewall AMPS nebo hypotéza brány firewall černé díry. Kvantová mechanika podle jejich výpočtů dokázala proměnit horizont událostí na obrovskou ohnivou stěnu a vše, co by přišlo do kontaktu, v okamžiku shoří. V tomto smyslu černé díry nikam nevedou, protože by se nic nemohlo dostat dovnitř.”

Tato teorie však přímo porušuje obecnou teorii relativity.

(Acient-code.com, foto: Wikimmedia Commons)

Přejít nahoru