Juncker zase perlil: Označuje Brity za „Evropany na částečný úvazek“, kteří nikdy nebyli plně v unii + VIDEO

“Britové od samého počátku byli Evropané na částečný úvazek, to, co potřebujeme, jsou Evropané na plný úvazek,” prohlásil.

“Nelíbí se mi myšlenka, že evropský způsob života je proti migraci. Přijetí těch, které pocházejí z velké vzdálenosti, je součástí evropského způsobu života,” uvedl a dodal, že portfolio by mělo být přesnější.

Juncker řekl, že pro něj „evropský způsob života“ znamená spojit hlavní talenty a energie a respektovat ostatní nezávisle na jejich barvě a domovských státech.

Na tiskové konferenci mluvčí Evropské komise Mina Andreevavová vyvrátila myšlenku, že Juncker kritizoval von der Leyenovou na základě výběru názvu portfolia:

„Ne, to také není správné, nekritizujem vyvoleného předsedu. Naopak, ve skutečnosti o ní jsem řekl velmi pozitivní slova, pokud byste se měli dívat na celý rozhovor,” řekl prezident, že kritizuje a ona silně “nesouhlasí s interpretací, která je dána tomuto názvu portfolia, což není správné,“řekla a dodala „lépe vidět tyto věci v kontextu a v plném rozsahu“.

Název portfolia způsobil pobouření mezi skupinou poslanců EP, kteří se chtějí změnit.

K otázce Viktora Orbana

Když se ho Juncker zeptal, jestli se cítí poražen Orbanovou proti Bruselskou kampaní, odpověděl: „Ne, to je to, co chtěl.“

Dodal, že ve skutečnosti má s Orbánem dobrý osobní vztah a že obdivoval jeho odpor vůči sovětské okupaci v Maďarsku a nazval ho „hrdinou“.

Ale pak se Orban otočil „a stal se vůči komisi agresivní,“ řekl Juncker. “I kdyby komise udělala hodně pro Maďarsko, které Orban přijal soukromě.”

(Euronews, ČA, foto: Youtube)

Přejít nahoru