Jaké je průměrné IQ v jednotlivých zemích? Některé údaje Vás překvapí.

Nejvyšší průměrně IQ mají národy východní Asie. Tabulku vede Singapur a Hong Kong, ale to může být trochu zavádějící, protože se jedná o ekonomicky úspěšné mini státy, které pochopitelně přitahují i vysoce inteligentní lidi a jejich koncentrace zde je proto vysoká. Průměrná výše IQ je zde slušných 108 bodů. Následuje Taiwan a Jižní Korea se 106 body a Japonsko se 105 body. Na tomto odkazu je i pěkně zpracovaná mapa.

V Evropě je na tom prý nejlépe Švýcarsko a Holandsko se 102 body průměru. Česká republika je podle výsledků nejchytřejším národem tzv.slovanských zemí a je na 23.místě s průměrem 99 bodů.

Vyšší hodnoty jsou typické pro všechny asijské a evropské země. V Evropě je na tom nejhůře Srbsko s 89 body a Černá Hora a Albánie s 84 body.

Spojené státy jsou těsně za námi s 98 body. A s 96 body je za námi i Rusko. Před námi je pak například Rakousko, Británie nebo Německo.

Podle tabulek hodnot IQ jsou hodnoty do 110 bodů vysoce průměrnou inteligencí. Hodnoty do 100 bodů pak průměrnou inteligencí.

Ale pozor. Některé země mají průměrné změřené IQ podstatně nižší. Zmínění Albánci, Černohorci a Srbové patří podle tabulek mezi skupinu se slabě podprůměrnou inteligencí. Jak je to ale s lidmi, kteří mají IQ nižší než 80 bodů?

Do této skupiny, a budeme mluvit o zemích, které mají průměrné změřené IQ mezi 70 a 80 body, patří například Afganistán, Bangladéš, Jižní Afrika nebo Nigérie. Charakteristika této skupiny je “nižší stupeň slabomyslnosti”.

Jenže některé země mají průměr i pod 70 body. A to je podle tabulky Menzy “debilita, slabomyslnost”. Ve statistikách do této skupiny patří země jako Ghana (69), Kongo a Eritrea (63), Etiopie (61) a už s těžko uvěřitelnými 56 body Rovníková Guinea.

Tato čísla a tyto výsledky samozřejmě nejsou stoprocentní. Abychom měli stoprocentní výsledky, museli bychom změřit IQ úplně všech obyvatel každé země a z toho dostat průměrnou výši. Navíc ne každý test dopadne přesně tak, jak zasloužíte. Ačkoliv v testu nikdy nedosáhnete většího IQ, než skutečně máte, díky různým vlivům můžete dosáhnout na nižší IQ. Proto tyto výsledky neberme jako fakt, se kterým se nedá hnout, ale spíše jen orientačně.

(Worlddata, foto: Pixabay)

Přejít nahoru