Mnoho německých mladých lidí nechce židovské, turecké, LGBT nebo uprchlíky za sousedy, dokazují studie

Jeden z pěti Němců ve věku od 12 do 25 let by nechtěl mít jako své sousedy rodinu uprchlíků, zjistilo se studii Shell Youth Study z roku 2019.

Navíc 18 procent účastníků studie uvedlo, že by mělo problémy s rodinou etnických Turků, 12 procent, pokud by to byla rodina s mnoha dětmi, 9 procent s rodinou homosexuálů, lesbiček nebo transsexuálů a 8 procent s rodinou Židé.

Studie také zjistila rozdíly založené na regionu, kde mladí lidé ve východním Německu měli příznivější pohledy na židovské sousedy, ale také méně příznivé postoje vůči uprchlíkům.

Celonárodní němečtí občané, kteří sledují svůj původ v muslimských zemích, měli údajně větší obavy ze Židů a osob z komunity LGBT, přičemž 14 procent a 18 procent připouštělo, že by nechtěly mít osoby z těchto skupin jako sousedy.

Shell Youth Study používá otázku preferencí sousedů jako prostředek k měření tolerance.

Studie se kromě sociálních otázek dotýkala otázek týkajících se politiky, ekologie, sociální spravedlnosti, mediálních preferencí, Evropské unie, liberálních a konzervativních hodnot, nacionalismu vs. kosmopolitismu, rodiny, náboženství, vzdělávání, profesních ambicí, sociálního postavení a volného času.

Průzkum zjistil, že asi 71 procent mladých lidí považuje znečištění za svůj hlavní strach, přičemž teroristické útoky a změna klimatu jsou na druhém a třetím místě 66% a 65%. 71 procent respondentů také podpořilo prohlášení „Nemyslím si, že by se politici zajímali o to, co si lidé jako já myslí“, se studií, která to klasifikuje jako „populistické prohlášení“.

Studie z roku 2019, 18. od roku 1953, zkoumala 2 722 mladých lidí ve věku od 12 do 25 let před osobními rozhovory od ledna do března.

(cz.sputniknews.com, foto: Pixabay)

Přejít nahoru