Vědci věří, že po smrti víte, že jste zemřeli

Někteří si mysleli, že konec je špinavý trik, zatímco jiní to viděli jako záblesk brilantnosti. Populární teorie je, že Tony je zastřelen, ale neví to, protože, jak jeho švagr Bobby Baccala řekl: „Pravděpodobně to ani neslyšíte, když se to stane, že?“

Přehlídka nám tedy dává představu o tom, jaké to je umřít. Jsme tady a pak nejsme.

Podle nedávného výzkumu může být věda za koncem „Sopranos“ špatná. Někteří z nás možná vědí, že jsme na pár okamžiků po smrti mrtví.

Zdravotníci oficiálně prohlašují někoho mrtvého v okamžiku, kdy se jeho srdce zastaví nebo jak to lékaři nazývají srdeční zástavou. „Technicky, tak se stává čas smrti – to vše je založeno na okamžiku, kdy se srdce zastaví,“ řekl doktor Sam Parnia, výzkumník resuscitace na Stony Brook University School, Life Science.

„Jakmile se to stane, krev již necirkuluje do mozku, což znamená, že funkce mozku se téměř okamžitě zastaví,“ pokračoval Parnis. “Ztratíte všechny své reflexy mozkových kmenů – váš reflex roubíků, váš zorný reflex, všechno, co je pryč.”

Parnia však tvrdí, že po srdeční zástavě bude mozková kůra pravděpodobně aktivní dva až 20 sekund po smrti. Tato část mozku interpretuje smyslové informace, takže můžeme skutečně slyšet, jak doktor ER říká: „Pacient je mrtvý.“ Což by byl docela strašidelný zážitek.

Těchto několik dalších okamžiků po životě nám také může dovolit cítit smrt, když se plazí skrz našeho těla.

“Pokud se vám podaří restartovat srdce, což se CPR pokouší udělat, postupně začne znovu fungovat mozek,” řekl Parnia. “Čím déle děláte CPR, ty cesty smrti mozkových buněk se stále dějí – dějí se jen mírně pomaleji.”

Zdá se tedy, že v posledních několika okamžicích našeho života jsme spokojeni s přemýšlením o smrti: „Ach jo, jsem mrtvý,“ a další myšlenka je pravděpodobně „Co bude dál?“

Jak řekla Journey, „nepřestávej věřit“.

(foto: Pixabay)

Přejít nahoru