Elektronické cigarety způsobují poškození plic, kóma i smrt

Stovky plicních onemocnění napříč Spojenými státy jsou spojovány s e-liquidy do elektronických cigaret. Mnoho lidí bylo hospitalizováno a někteří museli být uvedeni do umělého spánku. Nejméně osm lidí napříč Spojenými státy zemřelo v důsledku vapování. Plicní odborníci a experti na e-cigarety tvrdí, že částečně může být na vině vitamín E olej, který je součástí e-liquidu.

V plicích stovek uživatelů elektronických cigaret se odehrává něco závažného a na vině je jejich e-liquid.

Elektronické cigarety příčinou zdravotních obtíží
Centru pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) bylo v nedávných měsících z 38 států USA nahlášeno nejméně 530 případů vážných plicních potíží, které mají na svědomí elektronické cigarety.

Tyto problémy zatím skončily v několika případech uvedením pacienta do umělého spánku. V osmi případech smrtí. Osmé úmrtí bylo hlášeno v úterý 17. září 2019 ráno z Missouri. Zdravotníci oznámili, že muž ve věku mezi 40 a 50 lety zemřel poté, co kouřil elektronickou cigaretu.

“Jedná se o nešťastný případ mladého muže bez předchozího plicního onemocnění, který začal vapovat kvůli chronickým bolestem,” řekl ve svém prohlášení Dr. Michael Plisco, plicní lékař v nemocnici Mercy Hospital v St. Louis (v níž byl pacient přijat).

“Objevilo se u něj zrychlené dýchání, které se rychle zhoršovalo, až dosáhlo stavu zvaného syndrom akutní dechové tísně (ARDS). Jakmile jsou plíce poškozené vapováním, nevíme, jak rychle dochází ke zhoršení a zda je závislé na dalších rizikových faktorech.”

Další úmrtí byla zaznamenána v Kalifornii, Minnesotě, Oregonu, Kansasu, Illinois a v Indianě.

“Zatím neznáme přesnou příčinu těchto onemocnění. Zda byly zapříčiněny kontaminanty, přísadami v e-liquidu nebo něčím jiným – například samotným zařízením,” uvádí ve svém prohlášení k prvnímu úmrtí spojenému s vapováním Dr. Ann Thomas, praktická lékařka veřejného zdraví spolu s organizací Oregon Health Authority.

Neuvádí se žádné konkrétní značky e-liquidů. Avšak mnoho z těchto onemocnění mělo spojitost s používáním elektronických cigaret s e-liquidy s obsahem kanabinoidů jako je THC.

Úřad FDA zahajuje vyšetřování zásobovacího řetězce
Ve čtvrtek FDA oznámil, že jeho Úřad kriminálního vyšetřování (OCI) zahajuje vyšetřování zásobovacího řetězce vapovacích produktů ve snaze nalézt nebezpečné činitele, kteří by mohli do vapovacích produktů přidávat škodlivé složky. Zvláštní pozornost budou věnovat těm produktům, které si lidé mohou koupit načerno s přídavkem THC a dalších kanabinoidů.

“Řeknu to jasně. OCI v těchto případech nebude stíhat osobní užívání jakýchkoliv ilegálních drog.” řekl v telefonním rozhovoru reportérům Mitch Zeller, ředitel Centra tabákových produktů úřadu FDA. Dále uvedl, že ne všichni hospitalizovaní měli co do činění s THC, mnoho z nich však ano.

Experti přesně netuší, proč někteří lidé po vapování onemocní nebo zemřou. Avšak mají tušení, že toto onemocnění není ničím novým. Vzhledem k tomu, že vapovací průmysl je z velké části neregulovaný, v e-liquidech dostupných na trhu jsou stovky různých chemikálií a spotřebitel tak nemá šanci poznat, zda e-liquid, který užívá, je bezpečný.

Nikdo neví, že nic neví
“Nepodařilo se nám analyzovat e-liquidy od postižených, takže nevíme, co v nich je,” řekl webu Insider prof. Robert Tarran, který studuje vapování na Mariscově plicním institutu Univerzity v Severní Karolíně.

Tarran říká, že navzdory rozdílům vapeři, když kouří elektronické cigarety, obvykle vdechují dvě běžné přísady. A sice nikotin (v různých koncentracích) a propylenglykol/rostlinný glycerin (PG-VG).

“Tím se to trochu zužuje,” říká.

V e-liquidech s deriváty konopí nikotin někdy nebývá. Takže hlavní roli při vzniku těchto plicních onemocnění by mohly hrát právě rostlinné oleje a další tekutá rozpouštědla (PG-VG). Ta se využívají jako nosná média účinných látek ve všech druzích elektronických cigaret, ať už s obsahem nikotinu, nebo bez něj.

Vitamín E olej by také mohl být původcem potíží
Státní i federální zdravotní úřady vyjádřily obavy z přítomnosti jednoho z těchto tekutých rozpouštědel, vitamín E acetátu, v e-liquidech mnoha postižených.

Komisař úřadu FDA Ned Sharpless v tweetu ze 6. září napsal: “Při hledání potenciálních vodítek, včetně vitamín E acetátu, jenž byl nalezen v mnoha vzorcích s obsahem THC, nenecháme kámen na kameni.”

Vitamín E acetát (který se vyskytuje v olejích včetně řepkového, sojového a kukuřičného) se vypařuje při 184° C, což je o dost vyšší teplota, než teplota samotného vapování.

Může se tedy stát, že tento vitamínový olej, který má sloužit jako neškodný přenašeč drogy, končí v plicích poškozených jako invazivní tekutina. Tělo pak spouští imunitní odpověď vedoucí k zánětu plic. Tato myšlenka je ve shodě se závěry prof. Tarrana za posledních pět let jeho vlastního výzkumu.

“Nejspíš zde vzniká shoda na tom, že plicní imunitní buňky jsou z vapování poněkud nervózní,” řekl.

Malá studie na 31 zdravých dospělých dobrovolnících uveřejněná minulý měsíc Univerzitou v Pennsylvánii v podobném duchu naznačuje, že některé z “neškodných” olejů jako je propylen glykol a rostlinný glycerin (PG-VG) se uvnitř vapovacích e-cigaret mohou při zahřívání a přeměně na aerosol potenciálně transformovat v toxické látky.

Případy kuřáků elektronických cigaret se zánětem plic se vyskytují už od roku 2012
Profesor Thomas Eissenberg z Centra pro studium tabákových výrobků z Virginia Commonwealth University souhlasí, že rostlinné oleje obsažené v mnoha e-liquidech mohou být hlavní příčinou obav. Poukazuje nejméně na sedm různých případových studií zveřejněných v průběhu uplynulé dekády, které všechny naznačují, že vapovací oleje mohou poškozovat lidské plíce.

Jednou z nich je případ 34-leté Britky, která vapovala tři roky, když se jí rozvinul zánět plic a respirační selhání. V jiném případě z roku 2012 se detailně popisuje, jak 42-letá žena opakovaně vyhledala lékaře, který jí postupně předepsal “několik antibiotických kůr”, než jí konečně zakázal užívání elektronických cigaret. Až poté se její příznaky zlepšily.

“Rostlinný glycerin je derivátem rostlinného oleje. Pokud proces derivace není dokonalý, může obsahovat jeho zbytky,” řekl Eissenberg Insideru. “Pokud je to náš případ, nejspíš nevidíme poslední sérii lipoidního zánětu plic, nýbrž pouze první z nich.

Pokud se olej dostane do lidských plic, tedy do míst, kde tělo očekává pouze vzduch a kyslík, může spustit zánět. A návaznou obrannou imunitní reakci vedoucí k pneumonii.

Elektronické cigarety plní plíce tukem?
“Kdybychom přímo z ulice sesbírali stovku uživatelů elektronických cigaret a odebrali jim vzorky plicní tekutiny, zajímalo by mne, kolik z nich by mělo lipidy v makrofázích?” říká Eissenberg. “Nemají sice příznaky, avšak jsou nositeli skryté příčiny.”

Tarran se zároveň obává, že problém s olejnatými plícemi může být větší než jen stovky potvrzených a pravděpodobných případů hlášených organizacím CDC a FDA zdravotnickými pracovníky. Avšak varuje, že případy zánětů plic mohou mít i jiné příčiny včetně “nebezpečných chemikálií” a nikotinu v e-liquidech.

“Mám podezření, že se to děje celou dobu. Lidé si toho teprve nyní začínají všímat,” řekl. “Prostě si tak nějak uvědomujete, s tím jak se vapování stává čím dál populárnějším, jak málo víte.”

Tarranova nejnovější studie o kuřácích elektronických cigaret publikovaná minulý měsíc v časopise American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine naznačuje šokují zjištění. Pokud jde o celkové zdraví plic a dlouhodobé riziko plicního onemocnění, může být vapování téměř stejně škodlivé jako kouření.

“Lidé, kteří užívají elektronické cigarety a nikdy nekouřili, jsou součástí zcela nového sociálního experimentu,” říká. “Skutečně chtějí být pokusnými králíky?”

(zdroj: energiezivota.com, foto: Business Insider)

Přejít nahoru