Může nová francouzsko-německá dohoda o vývozu vyčistit vzduch pro budoucí evropské stíhačky?

Pakt o vývozu, který vstoupil v platnost na konci října s formální výměnou vládních nót, má za cíl zefektivnit sporný proces, který již nějakou dobu zakaluje dvoustrannou spolupráci v oblasti obrany. Konkrétně dohoda stanoví, že společné vládní programy, jako je stíhací letoun FCAS, nebudou ovlivněny partnerskými zeměmi, pokud jde o případný vývoz.

Tato doložka je zaměřena především na Německo, kde politici a zákonodárci mají tendenci kontrolovat dodávky zbraní do zemí se známým nebo předpokládaným porušováním lidských práv více než jejich francouzští kolegové.

Situace se od října 2018 od smrti novináře Jamala Khashoggiho, který podle západních představitelů věří, že byl zavražděn na pokyn Saúdské Arábie, zhoršila. Německo od té doby zmrazilo veškerý vývoz do království, což vyvolalo pobouření z Francie, kde společnosti musely zastavit dodávky vybavení do Saúdské Arábie ve všech případech, kdy i malé množství komponent pocházelo z Německa.

Nová dohoda zajišťuje „nikdo nemůže hodit klíčem“ do plánování exportu druhé strany, říká Matthias Wachter, hlavní analytik obrany v lobbyistické skupině Federace německého průmyslu. S takovou zárukou v písemné podobě je dobrá zpráva pro FCAS a jeho pozemní sesterský projekt, francouzsko-německý budoucí hlavní bojový tank známý jako hlavní pozemní bojový systém, dodal.

Jazyk vývozního paktu připomíná dohodu Schmidt-Debré z roku 1971, která byla v té době pojmenována pro německé a francouzské ministry obrany a v levicovém časopise Spiegel se objevila jako „trapná smlouva“, když se reportéři dozvěděli o tehdejším – tajné porozumění o rok později.

Rychlý posun vpřed téměř 50 let a spolupráce v oblasti obrany zůstává trnitým tématem mezi oběma zeměmi, které mají v nadcházejících desetiletích vést k předpokládané vojenské autonomii Evropy. A přetrvávají také dlouhodobé kulturní rozdíly. Někteří němečtí zákonodárci například vnímají, že spolupráce s Paříží nevyhnutelně znamená postoupit moc francouzskému vlivu do té míry, že Německo hraje podle Wachtera pouze druhé housle.

(Defensenews, foto: Getty Images)

Přejít nahoru