Existují dnes potomci záhadných Zelených dětí z Woolpitu?

Příběh

V polovině 12. století v anglickém kraji Suffolk existovalo starobylé město zvané Woolpit. Ve staré angličtině bylo jméno města wulf-pytt, pojmenované pro jámy vykopané v zemi, aby v té době chytili potulné vlky. Vlci zabíjeli hospodářská zvířata a terorizovali vesničany, ale dnes je tato vesnice známá dvěma zelenými dětmi.

Kolem roku 1150 za vlády krále Štěpána vesničané sklízející pole narazili na dvě děti poblíž vlčí jámy, které jednaly zoufalě a mluvily k sobě v neznámém jazyce. Verze příběhu říká, že se vynořili z vlčí jámy, dvakrát vyšší než děti a několik stovek čtverečních stop v oblasti.

Děti nosily podivné šaty neznámé vesničanům a mluvily nepoznatelným jazykem. A jejich kůže byla samozřejmě zelená, překvapující, ale jinak vypadali jako normální děti.

V příběhu Ralpha z Coggeshall vyplýva, že děti přijal sir Richard de Calne, muž, který mu vyprávěl příběh. Tam jim bylo nabídnuto jídlo, ale reagovali na všechno, co dostali, jako by to nikdy předtím neviděli a odmítli jíst.

Vypadalo to, jako by děti hladověly, dokud nenarazily na něco známého: zelené fazole. V příběhu Coggeshall najdou fazole v zahradě a hltají je. V dalším sdělení děti spatřily služebníka nesoucího talíř fazolí a okamžitě je chtěly. Poté byly děti krmeny fazolemi, ale pomalu byly odstaveny k jinému jídlu. Jak se jejich strava změnila, zelené zabarvení kůže začalo vypadat normálně.

Je smutné, že chlapec zemřel brzy poté a podlehnul neznámé nemoci po období těžké melancholie a letargie. Dívka však přežila a dostala jméno Agnes. Když se přizpůsobila svému novému životu, naučila se anglicky a mohla konečně odpovědět na otázky, odkud pocházela ona a její bratr.

Agnes byla pokřtěna a žila a pracovala pro sira Richarda a později se oženil s arciděkanem Ely Richardem Barrem. Pár měl alespoň jedno dítě, takže dnes mohou existovat její potomci.

Podle časopisu East Anglian Daily Times byla Agnes známá svým „velmi nechtěným a drzým“ chováním, když zaměstnávala de Calne, a že Richard Barre byl muž z King’s Lynn v Norfolku, poté velvyslanec Jindřicha II.

Kdo byli zelené děti?

Do dnešního dne tento příběh obklopuje tajemství a mnoho lidí věří, že tyto děti pocházejí z jiného světa nebo dimenze. Je možné, že prošli jakýmsi portálem a skončili v relativně hustě obydleném anglickém městě?

Opravdu přišli z místa soumraku, kde měli všichni zelenou kůži? Proč byli tak obeznámeni s jasným slunečním světlem? Proč pouze rozpoznávali a přijímali zelené fazole a odmítali jiná jídla? A konečně, pokud se jednalo o obyčejné děti, proč se je vůbec nikdo nepokusil najít?

Nyní je jasně mnohem zábavnější představit si, že Zelené děti pocházejí z jiné říše. A historicky existují podobné starověké příběhy nebeských bytostí, které existovaly v podzemním nebo skrytém světě, přístupné prostřednictvím portálů nebo „víly prstenů“ ve starověkých megalitických strukturách.

Irská Tuatha Dé Danann byla předkeltským irským kmenem legend, který říká, že „zářící bytosti“ jsou nuceny odvést se do podzemí. Možná je odvedli Keltové, kteří Zeleného muže často zobrazovali. Dnes Tuatha žije v moderních pohádkách a epických filmech a románech o elfech, jako je Pán prstenů.

(Ancient, foto: Youtube)

Přejít nahoru