Teorie Loch Ness je „hodnověrná“, studie DNA zjistila

Globální tým vědců vedený novozélandským profesorem Neilem Gemmellem použil environmentální DNA pro vzorkování skotských vod k identifikaci drobných genetických zbytků zanechaných životem a sestavení podrobného seznamu všech druhů žijících v temných hloubkách.

Pro výzkum bylo odebráno přibližně 250 vzorků vody z délky, šířky a hloubky Loch Ness.

DNA z těchto vzorků byla extrahována a sekvenována, což vedlo k přibližně 500 milionům sekvencí, které byly nyní analyzovány proti existujícím databázím.

„V Loch Nessu bylo zaznamenáno více než tisíc pozorování něčeho, co vedlo k tomu, že je ve vodě netvor,“ řekl profesor Gemmell z University of Otago na Novém Zélandu.

„Z těchto pozorování existují asi čtyři hlavní vysvětlení toho, co bylo vidět.”

“Náš výzkum v podstatě většinu z těchto teorií diskontuje – jedna teorie však zůstává věrohodná.”

Řekl, že úplná zjištění studie budou odhalena příští měsíc.

Když se stvoření pohybují po Vysočině, zanechávají drobné fragmenty DNA kůží, šupiny, peří, kožešiny, výkaly a moč, které lze použít k identifikaci stvoření.

Mezi neobvyklé položky, které se dříve v lochu objevily, patří devítimetrový model monster Loch Ness objevený na lloži v roce 2016 během sonarového vyhledávání.

Model byl rekvizitou z filmu z roku 1970 – Soukromý život Sherlocka Holmese v režii Billyho Wildera a v hlavní roli Roberta Stephense a Christophera Leeho.

Předpokládá se, že se model potopil poté, co byly jeho vzestupné hrby odstraněny.

(9news, foto: Pixabay)

Přejít nahoru