Jihočeské památky ožijí adventem

„Atraktivní adventní nabídka řady památek je ideální příležitostí, jak nasát atmosféru Vánoc v dobách dávno minulých a připomenout si pravou podstatu tradic, ještě zcela nezkreslených dnešními komerčními vlivy a hektičností,“ uvedl ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromír Polášek a poznamenal, že na své předvánoční návštěvníky bude připravena většina historických objektů či památkových zón zapojených do přeshraničního projektu Památky žijí.

V jižních Čechách je jich dvaačtyřicet, na Vysočině devětadvacet, v horním Rakousku čtyři a v dolním Rakousku jednadvacet. Na obou stranách hranice se tedy jedná o 96 památkových objektů a městských památkových rezervací. „Tyto velmi zajímavé a historicky cenné objekty či lokality patřily v minulosti z hlediska cestovního ruchu ke spíše opomíjeným. A právě jejich oživení bylo hlavním cílem už zmíněného česko-rakouského projektu Památky žijí, který se nyní po tříleté realizační fázi pomalu blíží do svého finále,“ doplnil Polášek.

Podle manažerky projektu Kláry Kaštylové z JCCR si lze vybírat z velkého množství akcí. Například novohradský hrad nechá od soboty 30. listopadu do neděle 15. prosince nahlédnout návštěvníky do domácnosti správce panství v období adventu a Vánoc na počátku 20. století. V neděli 1. prosince odstartuje advent v borovanském klášteře. Na návštěvníky čeká Ježíškova poštovna, tvůrčí dílny, divadlo, koledy či řemeslný jarmark. Akce vyvrcholí rozsvícením vánočního stromu. Zdejší program koncertů a divadelních představení doplněný o vánoční výstavu Klubu tradic, potrvá v Borovanech až do 7. ledna.

Předvánoční program v centru Českých Budějovic bude zahájen už v pátek 29. listopadu a o den později se rozsvítí vánoční strom na Náměstí Přemysla Otakara II. Ve stejný den bude zahájen i program v Třeboni, kde potrvá až do 1. ledna. Jednotlivé akce se uskuteční v interiérech i exteriérech zámku, Schwarzenberské hrobky a města. Na náměstí, v divadle, galerii, Lázní Aurora a na dalších místech. Nikdo se nebude nudit ani při návštěvě Slavonic či dalších jihočeských měst a památkových objektů.

„Za zmínku a ještě spíše za návštěvu určitě stojí zrekonstruovaný komplex klášterů v Českém Krumlově. Areál klášterů minoritů a ženského řádu klarisek s klášterním na Latránu nedaleko českokrumlovského hradu a zámku nabízí zcela unikátní formou klášterní život, kulturu, historii a umění daného období. Zdejší adventní program ocenění děti i dospělí, laici i odborníci, milovníci historických řemesel, výstav, divadla, hudby, nebo jen hledači klidu a pohody. I ten lze v rušném adventním čase v klášterech nalézt,“ konstatovala Kaštylová.

Dvaačtyřicet jihočeských památek, zapojených do projektu Památky žijí, zastupují nejpočetněji zámky, celkem šestnáct. Jedná se o Vysoký Hrádek, Mitrowitz, Týn nad Vltavou, Kratochvíle, Dub, Vimperk, Dobrš, Blatná, Měšice, Lnáře, Bechyně, Třeboň, Jindřichův Hradec, Český Rudolec, Nová Bystřice a Dačice.

Následuje jedenáct měst s hradbami. České Budějovice, Nové Hrady, Žumberk, Prachatice, Vodňany, Písek, Bechyně, Tábor, Třeboň, Nová Bystřice a Slavonice. Osm klášterů. Borovany, Zlatá Koruna, Český Krumlov, Vyšší Brod, Milevsko, Klokoty, Minoritský klášter v Jindřichově Hradci a jindřichohradecké Muzeum fotografie a moderních obrazových médií. Pomyslný žebříček uzavírá sedm hradů. Nové Hrady, Rožmberk, Strakonice, Zvíkov, Bechyňská brána a věž Kotnov, Soběslav a Landštejn.

Na projektu s oficiálním názvem „Zlepšení přístupu a propagace kulturního dědictví v regionech Jižní Čechy – Vysočina – Waldviertel – Mühlviertel  pro hrady, zámky, kláštery a města s hradbami ATCZ31“se společně podílí na české straně Jihočeská Silva Nortica jako vedoucí partner, Jihočeská centrála cestovního ruchu, Národní památkový ústav a Vysočina Tourism. Na rakouské straně pak Destination Waldviertel a Mühlviertel Marken coby strategický partner.

Více informací lze nalézt na www.pamatkyziji.cz

(foto: JCCR)

Přejít nahoru