V Mexiku zajímavý nález. Objevili past na mamutů i s kostmi

Objev „představuje povodeň, dotekový kámen toho, co jsme si dosud představovali, byl vzájemný vztah loveckých a sběratelských skupin s těmito obrovskými býložravci,“ řekl ve středu reportérům Pedro Francisco Sánchez Nava, národní koordinátor archeologie na INAH.

Kostry byly nalezeny v Tultepec, asi 25 mil severně od Mexico City, v hlíně, která kdysi byla na dně jezera Xaltocan.

Archeolog Luis Cordoba Barradas z ředitelství archeologické záchrany INAH uvedl, že tento objev nabízí komplexnější a úplnější představu o tom, jak se loví mamuty.

Archeologové navrhli, že se jílová oblast otevřela, když jezero v době mamutů ustupovalo, a poskytovalo lovcům místo, kde se snáze vykopali a vytvořili pasti.

Cordoba Barradas, který vedl tým, uvedl, že zjištění naznačuje, že skupiny 20 až 30 lovců zametly stádo mamutů s pochodněmi a větvemi, aby některá zvířata odvrátila do pasti. Jakmile tam byli, byli zabiti a jejich těla poražena.

“Než lovci napadli mamuty, bylo málo důkazů. Předpokládalo se, že je vyděsili, aby uvízli v bažinách, a pak čekali, až zemřou, “řekl novinářům ve středu. “To je důkaz přímých útoků na mamuty. V Tultepec vidíme, že byl v úmyslu lovit a využívat mamuty.“

Důležitým vodítkem byly vertikální řezy v zemi, kde byly nalezeny kosti, což naznačuje, že jámu vykopali lidé.

Archeologové pracující v lokalitách Tultepec po dobu 10 měsíců našli 824 kostí, včetně osmi lebek, pěti čelistí, 100 obratlů a 179 žeber.

(USA Today, foto: Getty)

Přejít nahoru