Bosenské předsednictví: Macron už přestaň mudrovat a plašit!

Macron, který komentoval odmítnutí Francie podpořit zahájení jednání o přistoupení k Evropské unii se Severní Makedonií a Albánií, uvedl, že skutečnou obavou EU je Bosna.

“Pokud se obáváte o tento region, první otázkou není ani Severní Makedonie, ani Albánie, je to Bosna a Hercegovina, časovaná bomba, která tiká přímo u Chorvatska a která čelí problému návratu džihádistů,” uvedl Macron v rozhovou pro britský týdeníkem The Economist zveřejněným ve čtvrtek.

Zeljko Komsic, Chorvat, který v současné době předsedá bosenskému mezietnickému předsednictví, svolal velvyslance Guillaume Roussona a informoval ho o počtu zahraničních bojovníků a úsilí Bosny o boj proti terorismu.

Pozval také Macrona, aby navštívil Bosnu.

Makronovy komentáře vyvolaly rozzlobené reakce mezi bosenské muslimy, kteří tvoří polovinu populace.

Úředníci a analytici, kteří se zabývají fenoménem bojovníků, kteří šli do zahraničí, aby se připojili k islamistickým militantním skupinám, také vyjádřili překvapení.

“Pokud jde o hrozbu z návratu zahraničních bojovníků, neexistují návraty, nikdo se nevrací,” řekl Vlado Azinovic, expert na terorismus. “Všichni tito lidé jsou uvězněni v táborech a věznicích v Sýrii a … když se vrátí, budou podrobeni detekci a ti, u kteřích se zjistí porušení zákona, budou uvězněni”.

Nicméně, odrážejícím etnické rozdělení země, nacionalistický srbský člen předsednictví Milorad Dodik přivítal Macronovy poznámky a uvedl, že na stejný problém opakovaně varoval.

(foto: AP)

Přejít nahoru