Řecko plánuje „vzduchotěsné“ hranice, generální oprava tábora migrantů

Odhaduje se, že přibližně 37 000 migrantů žije v „táborech“ na pěti řeckých ostrovech a další stovky přicházejí téměř denně.

Známý tábor Moria na Lesbosu, určený pro 3 000 lidí, je podle zpráv v současné době nabitý více než 15 000 migranty a další tábory podobně přetékají.

Kempy budou brzy uzavřeny a nová azylová zařízení, z nichž každá bude schopna pojmout až 7 000 lidí, budou postaveny na Lesbosu, Chiosu a Samosu, zatímco menší, přestavěné zařízení bude nainstalováno na zprávách Kos a Leros, uvádí agentura AFP.

“Namísto toho, aby se žadatelé o azyl mohli volně pohybovat v táborech a mimo něj, budou nyní uzamčeni, dokud jim nebude přiznáno postavení uprchlíka a přestěhováni na pevninu, nebo dokud nebudou odmítnuti a posláni zpět do Turecka,” uvedli představitelé.

Kromě toho bude najato a nasazeno 1200 nových pohraničních stráží na ostrovy a na pozemní hranici s Tureckem s cílem zajistit, aby byly „vstupní body migrantů vzduchotěsné“.

„V této fázi je prioritou odhalování ostrovů,“ řekl Alkiviadis Stefanis, řecký náměstek ministra obrany a zvláštní koordinátor pro migraci.

„Cílem těchto akcí je ukázat naše odhodlání při řešení krize migrantů a uprchlíků.“

Stefanis říká, že 20 000 migrantů bude do začátku roku 2020 přemístěno na pevninu, přičemž 15 000 žije v táborech a 5 000 v hotelech.

(Infowars, foto: Pixabay)

Přejít nahoru