Americký vedec tvrdí, že existuje život na Marse

Podľa vedca fotky dokazujú život na Marse

“Na Marse je a vždy aj bol život,” vyhlásil Romoser na tlačovej konferencií, ktorá sa týkala jeho prezentácie. Len niekoľko dní po uverejnení bola však správa odstránená z webovej stránky univerzity.

PDF súbory o Romoserovom výskume spolu s fotomateriálom sú stále dostupné na internete, no originál bol vymazaný. “Člen fakulty už nechce rozoberať svoj výskum s médiami, preto sme sa rozhodli tento dokument odstrániť z našej webovej stránky a zo servera EurekAlert,” vyjadril sa hovorca univerzity Jim Sabin.

Kritika

Podľa ďalších vedcov a špecialistov je Rosemorov objav bludom, ktorý si vymyslel. “Nemyslím si, že na Marse žije akýkoľvek hmyz. Fotografie, ktoré sú v tejto tlačovej správe zahrnuté, sú úplne nepresvedčivé,“ komentoval biológ David Maddison. Objav skritizovala aj NASA, ktorej hovorca sa vyjadril, že „nemajú vedecké dôkazy potvrdzujúce život na Marse.“

https://www.instagram.com/p/B4DjP1FFxso/?utm_source=ig_embed

Hľadanie dôkazov

Budúci rok NASA vyšle na červenú planétu špeciálny stroj, ktorý by tam mal doraziť o rok neskôr. Misiou prístroja bude hľadať známky mikrobiálneho života.

(zdroj: netky.sk, foto: Pixabay)

Přejít nahoru