Čína dokončila přistávací test pro první misi na Marsu v roce 2020

Čína je na dobré cestě zahájit svou misi na Marsu v roce 2020, řekl Čang Kejian, vedoucí čínské národní vesmírné správy, ve čtvrtek. Zhang mluvil před zkouškou vyhýbání se vznášejícím se překážkám pro přistávajícího.

Cesta vesmírem bude trvat asi sedm měsíců, zatímco přistání bude trvat sedm minut, řekl Zhang Rongqiao, hlavní architekt programu průzkumu Marsu.

Test byl proveden na rozlehlé přistávací ploše v Huailai, severozápadně od Pekingu.

Čína vyvinula silnou raketu Long March 5, která dopraví sondu na Mars v roce 2020.

Stejná raketa má dodávat sondu Chang’e-5 na Měsíc do konce roku 2019 nebo začátkem příštího roku, aby přinesla zpět vzorky lunárních hornin.

Sonda Chang’e-4 se v lednu letošního roku úspěšně dotkla na druhé straně měsíce, což je historický první a hlavní úspěch čínského vesmírného programu.

Čína provedla své první lunární přistání v roce 2013.

Čína očekává dokončení modulární vesmírné stanice kolem roku 2022, v době, kdy se říká, že NASA začne stavět novou laboratoř vesmírné stanice, která obíhá kolem Měsíce, jako zastávka pro mise do jiných částí sluneční soustavy.

V roce 2003 se Čína stala třetím národem, který po bývalém Sovětském svazu a Spojených státech dal člověka do vesmíru s vlastní raketou.

Od té doby se dostihlo dohánění Ruska a Spojených států a do roku 2030 se stalo hlavní vesmírnou mocí informovala agentura Reuters.

(foto: Pixabay)

Přejít nahoru