Obrázek NASA ukazuje obrovský, tajemný geoglyf Marree Man z vesmíru + FOTO

Marree Man v Austrálií_foto_NASA

Obraz lovce s tím, co může mít v ruce holí (nebo bumerang), byl v neděli vybrán jako obrázek dne NASA. Byla pořízena společností Operational Land Imager (OLI) dne 22. června 2019.

“Není jasné, kdo vytvořil obří geoglyf nebo proč, ale velká hliněná postava upozornila na odlehlou část jižní Austrálie po dvě desetiletí,” uvedla NASA.

Záhadná postava byla poprvé spatřena v roce 1998, kdy si pilot všiml řezbářských prací na náhorní plošině, ale postupem času vybledl. Podle NASA byly čáry sotva viditelné v přirozených barevných obrazech shromážděných v roce 2013 OLI na Landsat 8.

Bojí se, že lovec se může dále zhoršovat, proto místní začali pětidenní projekt obnovy, který vrátil pomník do jeho bývalé slávy pomocí GPS souřadnic a srovnávače staveb. Tým vytvořil větrné drážky v geoglyfech, které, jak doufají, umožní vegetaci růst – a znamená, že v budoucnu může být Marree Man zelený.

Existuje několik teorií o tom, kdo to vytvořil a proč, od členů americké armády po místní australské umělce, kteří zemřeli v roce 2002.

Jako tvůrce se nikdo nepřihlásil, ale byla vypuštěna řada stop, včetně řady faxů od anonymního odesílatele píše Newsweek.

Přejít nahoru