První plně elektrická komerční letadla na světě létají v Kanadě

“To dokazuje, že komerční letectví ve všech elektrických formách může fungovat,” řekl Roei Ganzarski, generální ředitel australské strojírenské firmy magniX.

Společnost navrhla motor letadla a spolupracovala se společností Harbor Air, která ročně přepraví půl milionu cestujících mezi Vancouverem, lyžařským střediskem Whistler a okolními ostrovy a pobřežními komunitami.

Ganzarski uvedl, že tato technologie by pro letecké společnosti znamenala významné úspory nákladů a nulové emise. “Znamená to začátek elektrického letectví,” řekl.

Civilní letectví je jedním z nejrychleji rostoucích zdrojů emisí uhlíku, protože lidé se stále více přibližují nebi a nové technologie se pomalu dostávají na zem píše The Guardian.

Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) podporuje větší využívání účinných motorů na biopaliva a lehčí materiály pro letadla a optimalizaci trasy.

Letadlo – 62letý hydroplán DHC-2 de Havilland Beaver se šesti cestujícími, doplněný elektrickým motorem – pilotoval Greg McDougall, zakladatel a generální ředitel společnosti Harbor Air. “Ten let byl pro mě jako létání Beavera, ale byl to Beaver na elektrických steroidech. Vlastně jsem musel ustoupit, “řekl.

“Naším cílem je skutečně elektrifikovat celou flotilu,” řekl McDougall.

Kromě úspory paliva by společnost ušetřila miliony nákladů na údržbu, protože elektromotory vyžadují „drasticky“ méně údržbu, řekl McDougall.

Harbour Air však bude muset počkat nejméně dva roky, než začne elektrifikovat flotilu více než 40 hydroplánů.

Přejít nahoru