Pět zabitých při džihádistickém útoku na hotel Somali

Útok v úterý večer, který prohlásila islámská skupina al-Shabaab, se odehrál v hotelu v Mogadišu oblíbeném u politiků, armádních důstojníků a diplomatů.

“Naše statečné bezpečnostní síly ukončily teroristický útok na hotel SYL, který zachránil více než 80 lidí”, včetně vládních úředníků a hotelových hostů, uvedla policie ve svém prohlášení.

„Počet mrtvých, které jsme potvrdili, je pět, mezi nimi dva členové bezpečnostních sil a tři civilisté. Mírně zraněno bylo také devět dalších civilistů a dva vojáci.“

Několik svědků sdělilo AFP, že útočníci byli oblečeni v policejní uniformě, což jim umožnilo přistupovat k hotelu bez vzrušení.

Poté zahájili palbu a házeli granáty a vyvolali ozbrojenou reakci bezpečnostních sil střežících kontrolní stanoviště vedoucí k nedalekému prezidentskému paláci.

Po několika hodinách obléhání policie zabila dva poslední útočníky zahloubené uvnitř hotelu, které utrpěly tři předchozí smrtelné útoky, všechny prohlásil al-Shabaab.

Al-Shabaab zveřejnil prohlášení online, v němž uvedl, že provedl operaci „, která se stala podle plánu“, ale neposkytla žádné další podrobnosti.

Policejní prohlášení uvedlo, že útok provedl „pět lidí, kteří byli teroristy posláni, aby ohrožovali somálskou veřejnost, a všichni byli zabiti“.

Přejít nahoru