Kdo je dnes víc? Vláda a stát nebo ČT?

Do pořadu pozval reaktor ČT Jakub Železný ministra kultury Zaorálka a vedl s ním debatu o Památníku v Lidicích. Nu a když se v té debatě jal ministr Zaorálek projevovat svůj podiv nad tím, že kdosi, jehož jméno si bohužel nepamatuji, nejeví dost piety k obětem lidí zabitých nacisty v Terezíně, v Ležákách a mnohých jiných místech, byl redaktorem Železným spěšně přerušen slovy, která měla zhruba ten smysl, aby se ministr držel tématu a neodbočoval ke starým už záležitostem.

Když ta slova padla, spojil jsem si je okamžitě s Usnesením o významu evropské paměti pro budoucnost Evropy, sepsaném eurokomisařkou Věrou Jourovou a nedávno schváleném Evropským parlamentem. V tom Usnesení není totiž už, jak známo, za viníka vzniku Druhé světové války určen hitlerovský režim, ale viníky jsou zde jmenováni dva: a to Německo a SSSR. S tím ovšem, že mezi řádky i evropských materiálů dalších se naznačuje, že z oněch viníků dvou je viníkem ohyzdnějším SSSR, protože Hitler, kromě jiného, přece jen též bránil vpádu bolševizmu do Evropy.

Takže když tak nápadně bryskně i rozhodně přerušil redaktor Železný Zaorálkovo vypočítávání nacistických zločinů u nás, napadlo mě následující podezření: Nebylo už zpravodajské redakci ČT z nejvyšších evropských míst naznačeno, aby zmínky o nacistických zločinech začala  přitlumovat? A to v zájmu toho, aby víc světla zbylo na osvícení zločinů stalinizmu, které se šikovnou manipulací přenesou přes propast času i na současné kapitalistické Rusko?  A redaktor Železný byl prostě jen tak moc disciplinovaný, že svou upřílišněnou snahou uvedený pokyn pohotově uplatnit, poskytl mému podezření podnět?

Nu a jak debata Zaorálek-Železný končila?

Tak, jak odpovídá nejen už zavedenému úzu, ale též současnému hierarchickému postavení vlády a státu vůči ČT.

Ministr Zaorálek ČT za pozvání pokorně poděkoval a redaktor Železný mu milostivě pokynul.

Autor: Lubomír Man

Přejít nahoru