Erdogan

Turecko: Islam je nadradený kresťanstvu. Dialóg medzi náboženstvami je neprijateľný

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan svojho času odmietol koncept “umierneného islamu”. Odvolával sa na sľub saudského korunného princa Mohammeda bin Salmana – počas konferencie Future Investment Initiative v Rijáde 25. októbra, aby sa jeho krajina stala baštou “umierneného islamu”. Erdogan vtedy vyhlásil : “Islam nemôže byť ani umiernený ani neumiernený. Islam je len jeden . ” Tiež povedal, že “tento pojem vznikol na Západe”, ktorý takto chce oslabiť islam.

V súlade s tvrdeniami Erdogana, tureckou vládou financované riaditeľstvo pre náboženské záležitosti (Diyanet) vydalo v júli podrobnú 140 stránkovú správu, ktorá uvádza, že islam je “nadradený” judaizmu a kresťanstvu a že “dialóg medzi vierami je neprijateľný”. Informoval Gatestone Institute.

Správa sa zameriava na učenie a ciele amerického islamského duchovného Fethullaha Gülena, ktorého turecká vláda obviňuje z pokusu o prevrat v júli 2016. V tretej kapitole autori správy obvinili Gulena, že sa snaží “spojiť alebo zrovnoprávniť islam s kresťanstvom” pod rúškom dialógu. Píše sa tam napríklad toto:

“Gülenovo tvrdenie, že niekto, kto verí v najsvätejšiu trojicu kresťanstva, by nemal byť okamžite vyhlásený za neveriaceho, nie je v žiadnom prípade v súlade s islamskou Tawhidskou vierou (jednotou Alaha). Je zrejmé, že takéto tvrdenie, ktoré je súčasťou jeho dialógu medzi vierami, nie je nič iné ako pokus o očistenie najsvätejšej trojice kresťanstva a snahu legitimizovať trojicu v očiach moslimov. ”

“Keď príde na to, aby dokázal túto zvrátenú myšlienku, tak ani neustupuje vo svojom skresľovaní významu daného verša Koránu. Všetci islamskí učenci pochopia, že verš, ktorý hovorí:” Neveriaci sú tí, ktorí hovoria, že Alah je tretí z troch, ” (Maid 5/73) znamená, že tí, ktorí veria v trojicu, sú kafíri [neveriaci].”

“Gülenove výroky, ktoré sa pokúšajú očistiť kresťanov, sú v opozícii voči Tawhidu a sú neprijateľné, pretože podľa islamu, keď Alah vytvoril islam ako posledné náboženstvo, kresťanstvo stratilo svoju platnosť.”

V správe sa na záver píše : ”

“Islam je posledné božské náboženstvo zaslané celému ľudstvu. Všetky bývalé náboženstvá stratili svoju platnosť, keď prorok Mohamed, posledná perla postupnosti prorokov, bol vyslaný ako prorok a Korán bol predstavený ako posledná božská kniha. Preto je podľa islamu neprijateľné hodnotiť islam na rovnakej úrovni ako judaizmus a kresťanstvo a zapojiť sa do “medzi-náboženského dialógu” tým, že sa hovorí, že bývalé náboženstvá sú aj naďalej “pravými náboženstvami”. Položiť islam, posledné a jediné pravé náboženstvo, vedľa iných náboženstiev nie je v súlade s islamskou jedinečnosťou a nadradenosťou v očiach Alaha. ”

Turecko je na Západe považované za jednu z najumiernenejších moslimských krajín. Pri týchto výrokoch vládou financovanej štátnej inštitúcie preto behá mráz po chrbte. Čo sa potom musí asi diať v iných moslimských krajinách, ktoré nie sú takzvané umiernené?

(hlavnespravy.sk, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru