Někteří lidé chtějí zpět peníze, které dali na pomoc postiženým v Prešově

Peniaze ľudia posielali s vedomím, že ich dostanú rodiny, ktoré boli tragédiou postihnuté a prišli o bývanie, niektorí aj o svojich blízkych. Na konci roka boli na transparentnom účte mesta, kam sa poslali aj peniaze zo zbierky TV JOJ, celkovo štyri milióny eur.

 

6 firiem odmietlo pomôcť

“Na základe nepodložených informácií na sociálnych sieťach nám začali chodiť maily, v ktorých ľudia žiadajú späť svoje peniaze,” uviedla Andrea Turčanová, primátorka Prešova.

 

Tá zdôraznila, že náklady na likvidáciu paneláku a odvoz sutín uhradí štát, ak budú oprávnené. Prisľúbil to premiér Peter Pellegrini pri svojej nedávnej návšteve Prešova.

 

Turčanová tvrdí, že mesto v tejto súvislosti oslovilo sedem firiem, ale písomnú ponuku predložila iba jedna, a to česká firma Cannonier group. “Žiadna firma to nechcela urobiť za euro,” dodala Turčanová.

 

Česká spoločnosť chcela zaplatiť len prepravu špeciálneho stroja do Prešova, ktorého pomocou rozobrala 12-poschodový panelák, ktorý vlani 6. decembra zničil výbuch plynu a následný požiar. Prevoz vyšiel na 164-tisíc eur. Za búranie si účtovala iba symbolické jedno euro. Slováci toto gesto veľmi ocenili.

Vychádzal zo štandardných cenníkových cien

Hádky v mestskom zastupiteľstve však vyvoláva predbežná faktúra vo výške 1,1 milióna eur firmy Matijka z Kružlova, ktorá zlikvidovala zostávajúce štyri podlažia do úrovne terénu a odviezla sutiny na skládku.

 

“Podávame trestné oznámenie. Hlásili sa totiž tiež firmy, ktoré by to urobili lacnejšie,” tvrdí člen mestského zastupiteľstva Martin Eštočák.

 

Majiteľ firmy Peter Matijka denníku Korzár povedal, že pri stanovovaní nákladov vychádzal zo štandardných cenníkových cien. Z miesta bolo odvezených 7600 ton sutín, čo je cez 290 plne naložených nákladných vozidiel.

 

Majiteľ firmy povedal, že búranie dolných podlaží bolo náročnejšie, pretože bolo potrebné zlikvidovať tiež materiál z horných podlaží, ktorý spadol dole.

 

Pri decembrovom výbuchu paneláku zomrelo osem ľudí. Telo jednej ženy sa nenašlo. Polícia v kauze obvinila tri robotníkov, ktorí podľa vyšetrovateľa pri stavebných prácach prerazili plynové potrubie u obytného domu.

(zdroj: netky.sk)

Přejít nahoru