Čína udělala nejúžasnější snímky z odvrácené strany měsíce

Nyní, když Čína slaví jednoroční výročí přistání vozu Chang’e 4 a roveru Yutu-2 na Měsíci, vesmírná skupina země vydala velké množství dat, včetně některých dosud nevídaných obrázků z druhé strany maličkého souseda Země.

Snímky – z nichž některé těží z následného zpracování v rukou talentovaných vědců a nadšenců – ukazují neuvěřitelně detailní tvář Měsíce nejméně prozkoumané místa.

Mise Chang’e 4 zahrnovala lunární přistávací plochu a rover, který prozkoumal povrch Měsíce. Vzhledem k povaze dne a noci na Měsíci jsou nástroje přepnuty do spánkového režimu, když vzdálená strana upadá do stínu a probudí se, když slunce opět svítí.

Čína, která historicky zaostávala za zeměmi, jako jsou Spojené státy a Rusko, pokud jde o průzkum vesmíru, rychle dohání. Přistání na druhé straně Měsíce není snadný úkol a kosmická agentura této země to s létajícími barvami stáhla. V budoucnu je Čína připravena stát se významným hráčem v průzkumu vesmíru a dokonce diskutovala o možnosti zřízení polostabilních základen na měsíčním povrchu.

Přejít nahoru