Pyramidy starověkého Egypta se mohou každou chvíli sesypat, varuje archeolog

Objev pohřební komory Khentkause III, královského vůdce egyptského Starého království, by mohl pro dnešní svět držet některé zrádné předpovědi, uvádí Daily Express.

Podle novin pomohl objev pohřební komory spolu s nápisy uvnitř a artefakty, které poskytly nahlédnutí do královninho života, který „možná nebyl příliš okouzlující“, pomohl osvětlit „černou skvrnu v historii Starého Království, “uvedl profesor Miroslav Barta, vůdce českého archeologického týmu, který našel hrobku.

Jak vysvětlil Barta, dané časové období bylo svědkem toho, že Staré království čelí „hlavním kritickým faktorům“, jako je „strašný dopad nepotismu“ a „změna klimatu“, které „přispěly k rozpadu éry stavitelů pyramid“.

“Bez rozumných povodní nedošlo k žádným rozumným sklizním, a proto k velmi špatným daním, bez vhodných daní neexistovaly dostatečné prostředky k financování státního aparátu a udržování ideologie a integrity státu,” vysvětlil profesor.

“Najdete mnoho cest do našeho moderního světa, který také čelí mnoha vnitřním a vnějším výzvám,” řekl. “Studiem minulosti se můžete dozvědět mnohem více o současnosti. Nejsme jiní [od nich], lidé si vždy myslí,” tentokrát je to jiné “, a že jsme jiní, nejsme”.

„Pak s tím budeme schopni něco udělat,“ řekl a dodal, že potřebuje několik let, aby zjistil, co jeho objev pro Egypt znamená.

Přejít nahoru