Světová válka 3: Jak USA přišly vteřiny po úplném zničení po hrozivé jaderné nehodě

Katastrofická nehoda se stala v roce 1967, jen půl dekády po kubánské raketové krizi, která již zasáhla USA a Sovětský svaz v těsné vzdálenosti od třetí světové války. 23. května 1967 tři z balistického raketového systému včasného varování letectva USA. Američtí představitelé předpokládali, že SSSR bylo zodpovědné, a takové kroky jsou považovány za válečný akt, takže kola byla uvedena do pohybu, aby připravila jaderně vybavená letadla k vypuštění, směřující do komunistického státu.

Naštěstí tyto stíhačky nikdy nebyly vypuštěny.

Sluneční prognostici na Severoamerickém leteckém obranném velení (NORAD) zjistili, že to “byl sluneční paprsek, který narušil radar,” uvedl Delores Knipp, vesmírný fyzik na University of Colorado Boulder.

Téhož roku pro Space.com řekl: „Byla to vážná situace.”

“Věci se strašně pokazily.”

“Kdyby nebylo skutečnosti, že bychom investovali velmi brzy do pozorování a předpovídání slunečních a geomagnetických bouří, dopad [bouře] by pravděpodobně byl mnohem větší.”

“To byla ponaučení o tom, jak důležité je být připraven.”

Bouře začala vařit před pár dny, 18. května, a vědci v NORADu si všimli velké skupiny slunečních skvrn se silnými magnetickými poli, která se shlukovala na jedné části slunečního disku píše portál Express.co.uk.

Sluneční skvrny, tmavé, relativně chladné oblasti na povrchu Slunce slouží jako odpalovací podložky pro silné výboje vysokoenergetického záření známého jako sluneční erupce.

Intenzivní světlice, které zasáhly Zemi, mohou mimo jiné narušit rádiové přenosy a satelitní komunikaci.

Přejít nahoru