Ursula von der Leyenová se přiznala, že sní o armádě EU a Spojených státech Evropě. Juncker: „Společná armáda mezi Evropany by sdělila Rusku, že vážně hájíme hodnoty Evropské unie.“

Von der Leyenová, tehdejší německá ministryně obrany, v roce 2015 uvedla, že forma armády EU by měla být pro blok dlouhodobým cílem. Dodala, že byla přesvědčena o cíli kombinované vojenské síly, stejně jako byla přesvědčena, že „možná ne moje děti, ale moje vnoučata zažijí Spojené státy Evropy“. Současný šéf EU také řekl, že úlohou Německa bylo „vést z centra“.

Její slova se dostala i k její předchůdce, bývalí lucemburskému premiérovi Jean-Claude Junckerovi. Píše Express.co.uk.

Juncker otevřeně vyzval k tomu, aby armáda EU zlepšila postavení bloku na světové scéně tím, že bude mít jednotnou sílu bránit své hodnoty a hranice a posílat zprávu Vladimíru Putinovi.

Řekl: „Taková armáda by nám pomohla lépe koordinovat naši zahraniční a obrannou politiku a kolektivně převzít odpovědnost za Evropu ve světě.”

“Obraz Evropy dramaticky utrpěl a také z hlediska zahraniční politiky se nezdá být brát úplně vážně.”

Naznačil dokonce, že by armáda EU mohla změnit způsob, jakým Rusko jednalo s Ukrajinou.

Juncker trval na tom, že taková síla nebude použita okamžitě, ale jednoduše na svalovou flexi v Moskevském směru.

Řekl: „Společná armáda mezi Evropany by sdělila Rusku, že vážně hájíme hodnoty Evropské unie.“

Dodal, že to nebude výzva ke stávající roli NATO, ale bude s ní pracovat souběžně.

Tato přesvědčení však nejsou nalezena pouze v Komisi. Významní poslanci Evropského parlamentu a členové Evropské rady také vyjádřili přání po armádě EU.

Například Guy Verhofstadt právě loni řekl, že si myslel, že čas na vytvoření evropské armády je „velmi blízko“.

Koordinátor Evropského parlamentu Brexit prohlásil, že americký prezident Donald Trump není „spolehlivým spojencem“, a proto by byl „nejvyšší čas, aby evropská armáda vzala věci do vlastních rukou.“

Přejít nahoru