Podľa Slobody a Solidarity košická Botanická záhrada UPJŠ šíri nehorázne klamstvo. Vedenie Botanickej záhrady sa od toho dištancuje

Tá v rámci školenia pre začínajúcich včelárov podľa oficiálneho stanoviska, ktoré redakcii ceskoaktualne.cz poskytol tlačový odbor strany SaS, vyzýva ľudí, aby v žiadnom prípade nevolili stranu SaS, pretože má v programe tzv. reštrukuralizáciu Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra (NPPC).

„Je to nehorázne klamstvo. Považujem za absurdnosť, aby Botanická záhrada UPJŠ, ktorá je financovaná z verejných zdrojov, verejne odporúčala ľuďom, aby nás nevolili. Toto je skutočne za čiarou,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Liberáli navyše pripomínajú, že program SaS pre pôdohospodárstvo bol vyhodnotený nezávislým inštitútom INESS za najlepší spomedzi všetkých politických strán. „V našom programe sa v žiadnom prípadne neuvádza reštrukuralizácia NPPC. Naopak, hovorí o tom záverečná správa Inštitútu pre pôdohospodársku politiku spadajúcu pod Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Program SaS navyše hovorí o zvýšení priamej podpory pre chovateľov včiel na úroveň porovnateľnú s okolitými členskými štátmi EÚ,“ doplnila tímlíderka SaS pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová.
 
O stanovisko sme požiadali aj riaditeľa Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach Prof. RNDr. Pavla Mártonfiho, PhD.  “Vedenie Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach ako aj vedenie Botanickej záhrady UPJŠ sa dôrazne dištancujú od akejkoľvek politizácie akademickej pôdy. Zastávame akademické slobody a ako výskumná univerzita sa zameriavame na vytváranie hodnôt, ktoré vedú k poznaniu a slobode slova”. Ako ďalej sa v oficiálnom stanovisku Botanickej záhrady uvádza, “V predmetnej správe je jedinou spojitosťou s UPJŠ skratka BZ, ktorá je používaná pre našu Botanickú záhradu. Skutočnosti uvedené v emailovej komunikácii Ing. Jaroslava Gaspera nijakým spôsobom nekorešpondujú s realitou na našej akademickej pôde a dotyčný nie je v pracovnom ani v inom vzťahu s UPJŠ. Ing. Jaroslav Gasper je tajomníkom Asociácie včelárov Slovenska (http://asociacia.vcelarov.sk/index.php/vedenie-avs/) a je zreteľné, že prezentovaný názor je názorom súkromnej osoby, jednotlivca.  Dôrazne sa preto ohradzujeme voči spájaniu s týmto a obdobnými názormi. UPJŠ si ctí akademickú slobodu a dôsledne sa pridržiava vo všetkých svojich aktivitách apolitického prístupu. Zároveň apelujeme, aby akademická obec nebola vťahovaná do predvolebného zápasu a aby jej členovia mali nerušený priestor pre vzdelávanie mladých ľudí,  a teda aj voličov, v zmysle zásad humanizmu, tolerancie a slušnosti”.

(SCa, il.foto: sas.sk)

Přejít nahoru