Babylonská věž opravdu existovala. Vědci mají přesvědčivý důkaz + VIDEO

K destičce se dostal asyrolog a profesor z Londýnské univerzity Andrew George, který byl schopen interpretovat její text. Takto zjistil, že se týká stavby věže a velmi se podobá biblickému příběhu o Babylonské věži. Podle vědce nepatrné rytiny na destičce představují zikkurat – stupňovitou pyramidu se sedmi terasami. Tyto stavby byly rozšířeny v Mezopotámii a Elam v době od třetího tisíciletí př. N. L. Do šestého století př. N. L. Vědec také upozornil na obrys postavy, který je zobrazením krále Nabuchodonozora II., Který Babylonii vládl kolem let 605 až 562 před naším letopočtem.

George je přesvědčen, že věž postavil právě Nebukadnesar II. O tom však někteří vědci polemizují. “Babylonská věž byla ve skutečnosti postavena ještě před Nabuchodonozora tedy asi o 900 let dříve,” tvrdí badatel Bodie Hodge.

V rozhovoru pro deník Breaking Israel News Andrew George teoretizuje, že příběh o zmatení jazyků v Bibli lze odkazuje na skutečnost, že stavba takové velikosti si vyžádala nemalé množství dělníků z mnoha zemí. Při stavbě věže se tak mluvilo různými jazyky. To mohlo vést k nedorozumění a zapříčinit konstrukční problémy, což způsobilo, že projekt trval 43 let. Také to mohlo být příčinou toho, proč věž neobstála v testu času a nyní z ní zbyly jen trosky.

Jedna z hypotéz ztotožňuje babylonskou věž s chrámem boha Marduka v Babylóně – Etemenanki, který dosahoval výšky 91 metrů, jiné teorie ji spojují se Zikkurat v Eridu.

Přejít nahoru