Neuvěřitelný objev: 46 000 let starý pták nalezený s peřím a drápy neporušenými v sibiřském Permafrostu

Podle CNN byl 46 000 letý pták identifikován jako rohatka modřinka nebo Eremophila alpestris, a vědci se domnívají, že by to mohl být prehistorický předchůdce dvou živých poddruhů, rohatých modřínků v mongolské stepi a těch, kteří žijí na severu Ruska.

Navíc se jedná o první známý zcela neporušený ptačí exemplář, který se kdy vykopal v zamrzlé tundře.

“Toto zjištění naznačuje, že klimatické změny, ke kterým došlo na konci poslední doby ledové, vedly ke vzniku nových poddruhů,” řekla Love Dalén, odbornice na evoluční genetiku Švédského přírodovědného muzea a část výzkumného týmu. který zkoumal starodávného ptáka.

Očekává se, že vzorky nalezené v sibiřském permafrostu budou mít vysoký stupeň uchování. Zmrazené vrstvy tundry poskytují ideální podmínky pro to, aby jatečně upravená těla zvířat zůstala většinou neporušená po desítky tisíc let. Ale tento pravěký rohatý modřín byl ve výjimečně dobrém stavu.

„Skutečnost, že takový malý a křehký exemplář byl téměř nedotčený, také naznačuje, že nečistoty nebo bahno musely být ukládány postupně, nebo alespoň, že půda byla relativně stabilní, takže jatečně upravená těla ptáka byla zachována ve stavu velmi blízkém době svého smrt, “řekl Nicolas Dussex, spoluautor studie.

Tým plánuje sekvenci celého genomu ptáka, což umožní vědcům lépe porozumět evoluci zvířete. Zkoumání genů ptáků by také mohlo vědcům pomoci odhadnout rychlost vývoje mezi druhy modřínů.

“To zase otevře nové příležitosti ke studiu vývoje fauny ledové a pochopení jejich odpovědí na změnu klimatu za posledních 50 až 10 tisíc let,” vysvětlil Dussex.

Přejít nahoru