Ministerstvo vnitra ČR: Minulý rok intenzita projevů nenávisti stoupla

Anarchisté a komunisté naproti tomu procházejí obdobím stagnace a nedokáží upoutat pozornost veřejnosti. To jsou závěry zprávy o extremismu za posledních šest měsíců roku 2019, která byla zveřejněna ministerstvem vnitra.

V září městské zastupitelstvo Praha 6 rozhodlo, že na konci druhé světové války bude památník Konev nahrazen obecným památníkem osvobození Prahy. Během druhé poloviny loňského roku se ve stávající soše uskutečnilo několik demonstrací.

Podle zprávy diskuse o tomto rozhodnutí ukázala, že lidé, kteří byli dříve ideologickými oponenty, mohou v některých případech najít společnou příčinu. Dogmatičtí komunisté, členové „milic“, zástupci mediálních sdělovacích prostředků šířících dezinformace, antiimigranti a anti-muslimští aktivisté, jakož i bývalí neonacisté, všichni společně demonstrovali proti odstranění Konevovy sochy.

“Existovaly také paradoxní situace, kdy například protest za zachování sochy sovětského velitele doprovázel hudba bývalého neonacisty Tomáše” Orela “Hnídka,” uvádí se ve zprávě. Podle zprávy po letech stagnace neonacistické hnutí pokračovalo ve svých aktivitách na pravicové scéně.

To bylo způsobeno hlavně starými aktivisty, kteří rezignovali na tradiční pravicově extremistické strany. Nejaktivnějším subjektem v druhé polovině loňského roku byla „Národní a sociální fronta“, která koncem srpna uspořádala mezinárodní setkání pravicových extremistů v Hořicích.

„Myšlenka byla často vyjádřena tím, že ministerstvo vnitra úmyslně utlačuje„ vlastenecké “síly, aby usnadnilo„ islamizaci “České republiky,“ uvádí zpráva a dodává, že skupina „Zemské domobrana“ přesto ukončila svou činnost do konce roku. Ve stejném období rozdrobené anarchistické hnutí vsazovalo své sázky na přilákání následovníků prostřednictvím předmětu ekologie.

„Pravicoví extremisté a další nenávistní politici a aktivisté oceňují [tyto prodejny] činnosti a jsou ochotni využívat mediální prostor, který nabízejí. Obsah alternativních médií a oficiálních produktů PR nenávistných politických subjektů se překrývá,“ dodává zpráva.

V kapitole o nábožensky motivovaném extremismu se zpráva zmiňuje o soudním procesu s Dominikem Kobulnickým, mladým mužem původem ze Slovenska, který čelí obviněním z přípravy teroristického útoku. Porota soudců Městského soudu v Praze ho v listopadu potrestala 6,5letým trestem odnětí svobody za udělení obecné hrozby.

Kobulnický i státní zástupce zvažují odvolání. Zpráva rovněž upozorňuje na případ bývalého pražského imáma Samera Šehadeha, který je spolu s bratrem a snoubencem obviněn z účasti v teroristické skupině a financování terorismu.

V loňském roce policie zaznamenala 170 zločinů s extremistickým kontextem, devět méně než v roce 2018 a 96 z nich již bylo vyřešeno. Nejčastěji – v 61 případech – policie uvedla, že trestné činy se týkaly podpory a propagace hnutí zaměřeného na potlačování lidských práv a svobod nebo projevování sympatie k takovému hnutí, popírání, výslechu, potvrzování nebo ospravedlňování genocidy. Více info na Romea.cz.

Přejít nahoru