Times: EU se bojí nové vlny migrantů z Libye!

Což zapříčinilo smrt mnoha migrantů ve Středozemním moři, píše The Times.

Podle publikace není EU přesvědčena o schopnosti libyjských orgánů kontrolovat situaci na pobřeží a zvažuje obnovení záchranné operace „Sofie“, díky níž se v minulosti zachránily desítky tisíc lidí.

Evropská unie se obává, že občanská válka v Libyi vyvolá nový příliv uprchlíků do Evropy, uvádí noviny The Times.

Podle této publikace evropské státy s rostoucím znepokojením sledují probíhající konfrontaci mezi oběma válčícími stranami – vládou podporovanou OSN a povstaleckou libyjskou národní armádou pod vedením Chalifa Haftara – stejně jako postup vojsk generála Haftara hluboko do Tripolisu a v poslední době obsazení strategicky důležitého přístavního města Sirte.

Vzhledem k tomu, že obě strany mají širokou podporu ze zahraničí, hrozí, že konflikt přemění na mezinárodní válku vedenou ostatními, varuje publikace, a připomíná, že mírové rozhovory v Berlíně došly do slepé uličky a dohoda o příměří uzavřená zprostředkováním ruských a tureckých prezidentů byla minulý týden rozbita.

Evropská služba pro vnější vztahy, která funguje jako ministerstvo zahraničních věcí, varovala, že další zhoršení situace povede k významnému nárůstu počtu uprchlíků, kteří se snaží opustit zemi po moři.

Podle zprávy, která padla do rukou německé publikace Der Spiegel, evropští diplomaté pochybují o schopnosti libyjských orgánů zastavit novou vlnu nelegální přepravy lidí, kteří již proměnili Středozemní moře na nejsmrtelnější hranici světa. Přes financování a školení poskytované Evropou, je místní pobřežní hlídka, která má k dispozici pouze 42 lodí, schopna hlídat pouze malou část pobřeží země, z nějž je většina v rukou povstalců.

Podle novin se Libye díky své blízkosti k italské hranici a relativní snadnosti obchodování s nelegálními dopravci na pozadí chaosu občanské války stala pro mnoho migrantů z Afriky a Středního východu „bránou do Evropy“. V loňském roce při pokusu o překročení kontinentu zahynulo nejméně 1 262 lidí.

Současná situace v Libyi je dnes tak nebezpečná, že evropští úředníci ani nemohli přistát na pevnině, aby mohli zkontrolovat libyjskou pobřežní stráž. Minulý týden rovněž OSN kvůli své blízkosti k bojovým operacím evakuovala své zaměstnance z uprchlického přijímacího střediska v Tripolisu.
 

 

Podle zpráv je Evropská služba pro vnější vztahy pro obnovení námořních hlídek a ověření dodržování zbrojního embarga v rámci operace „Sofia“, díky které bylo za tři roky zachráněno více než 50 000 uprchlíků ze Středomoří, ale v loňském roce byla zcela zrušena.

Přičemž se někteří členové EU silně staví proti obnovení operace a věří, že to zvýhodní nelegální přepravce. V pondělí rakouský kancléř Sebastian Kurz tuto myšlenku odmítl a pro africké migranty ji označil za „lístek do Evropy“.

„Jasně říkám, že se tak nestane,” řekl Kurz v rozhovoru pro německá média.

(zdroj: prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru