Jak se s dětmi připravit na Velikonoce

Málokteré dnešní dítě ví, proč řehtačky nahrazují před Velikonocemi zvony, proč se na Velký pátek nejí maso a proč se den předtím na našem talíři zelení. Zkuste letos děti poučit o Velikonocích zábavnou formou, a ještě je přitom zabavit o jarních a velikonočních prázdninách. Užijete si spolu spoustu legrace a děti ani nepostřehnou, že se při tom učí starodávným tradicím. Na internetu můžete vyhledat různé zvyky a tradice, o kterých jste třeba ani vy nevěděli.

Povídejte si i o nekřesťanských tradicích

Ilustrační obrázek_foto_Pixabay

Víte, že tradice rozdávání velikonočních kraslic sahá až do starého Egypta? Egypťané věřili, že Země se vylíhnula z vajíčka, vejce bylo tak symbolem narození a života. Dokonce i faraoni byli na svou poslední cestu ve svých hrobkách vybaveni vajíčkem. Křesťanská tradice barvení velikonočních vajíček vznikla až o mnoho století později.

Ilustrační obrázek_foto_Pixabay

Keltové nám zase dali velikonočního zajíčka. Tito pohané uctívali králíky pro jejich schopnost se rychle rozmnožovat. Keltský lid měl dokonce legendu o tom, že se jejich bůh plodnosti se při každém úplňku promění v obřího králíka. Z této legendy nejspíše pochází jedna z nejznámějších velikonočních tradic v anglosaských zemích, hledání velikonočních vajíček. Je to prima způsob, jak zabavit děti na celé odpoledne. Zkuste jim vyrobit plánek pokladů, které jim zanechal ať již v parku či na zahradě, velikonoční zajíček. Schovat dětem můžete nejen velikonoční vajíčka, ale i různé dobroty. Pokud plánek propracujete a pro nápovědy budou muset luštit rébusy a šikovně do nich zakomponujete učivo ze školy, bude to nejen ohromné dobrodružství, ale i způsob, jak o prázdninách zopakovat učivo hravou formou.

Experimentujte v kuchyni

Když nebude hezké počasí, můžete zkusit děti zaměstnat v kuchyni. Recept na velikonočního beránka najdete na internetu.

Pokud nemáte formu na beránka a chtěli byste chtěli zkusit upéct něco méně obvyklého, zkuste ovocný dezert, který na Velikonoce pečou v Anglii. Easter Simnel je koláč naplněný meruňkovým džemem a ozdobený marcipánovými kuličkami, jež má symbolizovat Krista a jeho 12 apoštolů. Vaši malí kuchařští pomocníci vám jistě nejen rádi pomohou s modelováním kuliček, ale i s konzumací. Děti marcipán milují. Jako bonus si ze zbylého marcipánu můžete společně vymodelovat velikonoční zvířátka: králíčky, ovečky, kuřátka. Nebo můžete letos překvapit koledníky a obdarovat je marcipánovými vajíčky.

Ilustrační obrázek_foto_Pixabay

Nechte děti vážit a míchat ingredience. Je to skvělá škola hrou. Vždyť kuchyně je jedna obrovská chemická laboratoř.

Pozvěte Velikonoce k vám domů

S menšími dětmi, které pečení ještě nezvládají, můžete vyrobit přání k Velikonocům pro babičku nebo paní učitelky. Nádherně vypadají přáníčka s ovečkami jejichž tělo je vyrobeno z vaty. V papírnictví kupte nalepovací očička a rázem bude ovečka mrkat veseleji. Můžete také vystříhat z barevných papírů králíčky, nebo kuřátka. Pokud zvířátka nalepíte na špejli, můžete jimi ozdobit květiny v květináčích, či čerstvě vzrostlé velikonoční osení. Chybí vám inspirace? Na Pinterestu najdete spoustu nápadů na velikonoční tvoření.

Ilustrační obrázek_foto_Pixabay

Vyrazte s dětmi na procházku, natrhejte větvičky smuteční vrby, zlatého deště a nebo klasické kočičky. Doma ve váze je můžete ozdobit nazdobenými vyfouklými vajíčky. Větší děti si je mohou pod dozorem zkusit pomalovat voskem, s mladšími zkuste batiku, batolatům svěřte fixky nebo nálepky. Výtvory asi nebudou dokonalé, ale budou jistě originální.

Ilustrační obrázek_foto_Pixabay
Přejít nahoru