Astronomové rozmístily kvůli možným známkám mimozemského života 28 obrovských radioteleskopů. Vědí něco co mi ne?

Projekt je spoluprací soukromě financovaného Seti Institute a observatoře Very Large Array v Novém Mexiku, jedné z nejvýkonnějších rádiových observatoří na světě. Získání přístupu ke všem datům shromážděným VLA v reálném čase je považováno za hlavní převrat vědců lovících mimozemské živé formy a náznak toho, že se pole „dostalo do hlavního proudu“.

“VLA se používá pro průzkum na celé obloze a my jsme se trochu projeli,” řekl Andrew Siemion, ředitel centra Berkeley Seti. “To nám umožňuje provádět souběžně průzkum Seti.”

“Zjišťování, zda jsme sami ve vesmíru jako technologicky schopný život, patří mezi nejpřesvědčivější otázky ve vědě a [naše] dalekohledy mohou hrát důležitou roli v odpovědi na tuto otázku,” řekl Tony Beasley, ředitel Observatoře Národního rozhlasu Astronomie, který spustí VLA.

První fázi projektu, instalaci nových kabelů, financovala John Giannandrea, vedoucí pracovník společnosti Apple a správce společnosti Seti Institute, a Carol Giannandrea. Píše The Guardian.

Projekt VLA je jednou z vln nadcházejících iniciativ Seti načrtnutých v pátek na konferenci Americké asociace pro pokrok vědy (AAAS) v Seattlu.

Přejít nahoru