Mimořádné: Vědci detekují nevysvětlitelný radiový signál z vesmíru, který se opakuje každých 16 dní

Série „rychlých rádiových výbuchů“ – krátkodobých pulzů rádiových vln, které přicházejí z celého vesmíru – byly detekovány přibližně jednou za hodinu po dobu čtyř dnů a poté se zastavily, aby znovu začaly o 12 dní později.

Tento cyklus se opakoval každých 16,35 dní po dobu delší než jeden rok, podle nového příspěvku o výzkumu.

“Objev 16.35 denní periodicity v opakujícím se FRB zdroji je důležitým vodítkem k povaze tohoto objektu,” uvedli vědci v článku.

Opakující se struktura, uvádí Science X Network, „naznačuje, že zdrojem může být nebeské těleso jakéhokoli druhu obíhající kolem hvězdy nebo jiného těla.

“Ale to stále nevysvětluje, jak by nebeské tělo mohlo vysílat takové signály pravidelně,” řekla Science X. „Další možností je, že hvězdné větry mohou střídavě posilovat nebo blokovat signály z těla za nimi. Nebo by to mohlo být tím, že zdrojem je nebeské těleso, které se otáčí.“

Rychlé rádiové výboje trvají jen několik milisekund, což ztěžuje přesné určení, odkud pocházejí.

„Jednou z největších tajemství astronomie je původ krátkých, dramatických výbuchů rádiového světla viděných po celém vesmíru,“ uvedl ve svém prohlášení Institut Maxe Plancka pro rozhlasovou astronomii.

“Ačkoli vydrží jen tisícinu sekundy, nyní existují stovky záznamů o těchto záhadných zdrojích,” uvedl institut.

Podle MIT je od roku 2007 většina rozhlasových výbuchů „jednorázová“, ale malý počet jsou „opakovače“, které se opakují na stejném místě.

Rychlý rádiový výbuch, který se opakuje každých 16 dní, byl detekován kanadským experimentem s mapováním intenzity vodíku, rádiovým dalekohledem navrženým a postaveným několika skupinami kanadských vědců pro studium vesmírných jevů. Informuje USA TODAY.

Přejít nahoru