Orbán Evropské komisi po kritice ohledne opatření pro koronavir: “Když nám nechcete pomoci, tak nás neurážejte!”

Začátkem tohoto týdne poslala jeho vládnoucí strana Fidesz maďarskému parlamentu návrh, který žádá jeho neomezené pozastavení, dokud krize neprojde, což předsedovi vlády umožňuje vládnout nařízením. Jeho příznivci uvedli, že by to vládě umožnilo rychleji reagovat na krizové události, zejména proto, že Parlamentu může brzy bránit nepřítomnost velkého počtu poslanců kvůli nemoci.

Opatření však selhalo kvůli opozici liberálních stran. Návrh zákona bude poslán zpět na parlamentní přezkum příští týden.

Tento návrh vyvolal v liberálních médiích a mezi liberály v zahraničí velkou kritiku za to, že je „nedemokratický“, mezi nimi generální tajemník Rady Evropy Marija Pejčinović Burić, který ho kritizoval.

V dopise adresovaném předsedovi vlády, který napadl opatření v úterý, Burić napsal: „Naše členské státy jsou správně odhodlány řešit hrozbu vyplývající z pandemie COVID-19, ale musí to být provedeno způsobem, který respektuje základní hodnoty Organizace: demokracie, právní stát a lidská práva. “

Orbán ve středu napsal Buričovi odpověď, která byla zveřejněna na sociálních médiích. V něm naléhal na generálního tajemníka, aby přezkoumal přesné znění svého návrhu a také jej porovnal s mimořádnými opatřeními, která byla přijata jinými členskými státy. “Pokud nám v současné krizi nedokážete pomoci, prosím, alespoň nezkuste bránit našim obranným snahám,” napsal na závěr. Napsal Voice of Europe.

Přejít nahoru