Dánský hlídkový člun ignoruje nařízení, pomáhal migrantům dosáhnout Řecka

Dánská ministryně obrany Trine Bramsenová neměla žádné výčitky ohledně dánské mise, která neposlouchla rozkaz tlačit loď plnou migrantů, a dodala, že „vyřešili úkol na základě mandátu, který jim byl dán“.

Hlídka odmítla poslouchat rozkaz, který nazývali „kontroverzní“ a „život ohrožující“.

Nafukovací člun nebyl podle člena posádky ve stavu „způsobilém k plavbě“.

Kapitán si myslel, že to není ospravedlnitelné, “řekl Møller Dánskému rozhlasu.

Migranti byli převezeni na řecký ostrov Kos. Několik členů posádky uvedlo, že pravidla dobrého námořnictví diktují povinnost pomáhat lidem na moři.

Podle kapitána námořnictva Jana Niegsche je riskantní zastavit gumovou loď násilím. Podle jeho vlastního přiznání může taková situace skončit jako záchranná služba na moři.

Dánští námořníci prohlásili, že viděli epizody, kdy řecké hlídkové čluny plují v blízkosti přeplněných nafukovacích člunů, aby je otočily v tzv. „Pushbacks“ nebo „backbacks“, které považují za riskantní chování.

Dánské posádky sice začaly dokumentovat „provinění“ Řecké pobřežní stráže.

„Pokud jsme svědky něčeho, o čem se domníváme, že je v rozporu s pravidly, dokumentujeme to a nahlásíme to zpět našemu systému. Zpočátku zpět do agentury Frontex, “řekl Jens Møller.

I přes zvýšený tlak na země Frontex dánská ministryně obrany Trine Bramsenová uvedla, že je spokojená s tím, že posádka neposlouchala rozkaz. Informuje Infowars.

“Vyřešili úkol na základě mandátu, který dostali,” poznamenal Bramsen.

Přejít nahoru