Rozhovor pro ČeskoAktuálně: “Ak nedodržíte zásady hygieny, rúško na tvár je iba vyhodenou investíciou,” tvrdí Martin Macák

Postupne sa medzi spoločnosťou prejavila histéria. Ľudia nielenže vykupovali potraviny, ale aj skupovali hygienické prostriedky, aby ochránili seba i svojich najbližších. A medzi nami sa našli aj takí, čo iba využili danú situáciu a dobre na nej zarobili. Skúpili rúška i ďalšie pomôcky a teraz ich po rôznych serveroch predávajú za obrovské sumy. Od 2 až do 8 eur za kus. Pomôže nám ale takéto rúško? O tom sme sa porozprávali s expertom na osobnú hygienu, Martinom Macákom.
 
/ Martin, ako to teda s tými rúškami je?
 
– Mnoho z nás, pochopiteľne, považuje práve takéto rúška na tvári ako nádej, že by to mohlo zastaviť šírenie vírusu. Ide však o omyl, ak ich nosíme nesprávne. Problémom je, že masky na tvár nechránia priemerného človeka. Ak ich totiž ľudia budú nosiť nesprávne, kontaminujú samých seba. Rúška dávajú človeku len akýsi „falošný pocit bezpečia“. To je ale pramálo. Stretávam sa s tým denne, že človek si kúpi rúško a myslí si, že mu nič nehrozí, a práve to môže viesť k ignorovaniu iných praktík, ktorými možno predísť infekcii, napríklad hygieny rúk. 
 
/ Má zmysle si rúškom zakrývať tvár?
 
Oficiálne odporúčanie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je, že „ak ste zdraví, musíte masku nosiť iba vtedy, ak sa staráte o osobu s podozrením na infekciu koronavírusu COVID-19“. Ale ak nedodržíte zásady hygieny, rúško na tvár je iba vyhodenou investíciou.
 
/Keď sme sa už rozhodli chrániť sa rúškom, ako ho správne aplikovať?
 

Predovšetkým treba vedieť, ako sa má rúško správne používať. Pred nasadením masky by sa mali dodržiavať prísne hygienické pravidlá vrátane čistenia rúk prípravkom na báze alkoholu alebo mydlom a vodou. Pri samotnom nasadení rúška si zakryme rúškom ústa a nos a uistite sa, že medzi vašou tvárou a maskou nie sú žiadne medzery. Počas používania sa masky už nedotýkajte. Ak to urobíte, očistite si ruky. V kritickom prípade je nutné rúško ihneď vymeniť za nové, ak bude nasiaknuté vlhkosťou. Odstráňte ho vždy len zozadu a nedotýkajte sa prednej strany rúška. Ihneď ho po daní dolu z tváre zahoďte do koša a následne si umyte ruky mydlom a vodou. Veľmi dôležité je, aby maska veľmi tesne kopírovala nos a líca. Každé rúško si treba upraviť podľa vlastnej tváre. Niektoré masky majú pliešok, ten treba tiež vymodelovať podľa tváre, aby tesne priliehal k tvári. Za veľmi dobrú masku sa považuje maska respirátor s označením FFP2, ktorá má zabudovaný minifilter zachytávajúci mikročastice, preto je účinnejšia. 

/Má teda zmysel si takéto rúško zaobstarať za každú cenu?

Kdesi som čítal, že podľa štúdie z Ameriky zdravotníci, ktorí sa chránili obyčajnou chirurgickou maskou, neboli viacej nakazení napr. chrípkou ako tí ich kolegovia, ktorí použili špeciálnu masku so zabudovaným minifiltrom. Všetky klasické masky sú však jednorazové. Po použití ich treba zahodiť do smetí. Už po vyfúkaní nosa by sme mali masku zahodiť a použiť novú. Odporúčam ho použiť predovšetkým tam, kde je veľa ľudí, teda v autobuse či nákupnom centre. Ale podobnú službu nám spraví aj obyčajná vreckovka priložená na tvár.

/Rúško alebo respirátor. Je medzi nimi rozdiel?

 Veru je. Veľký a podstatný rozdiel. Mnoho ľudí ich nerozlišuje. Zdravotnícke rúško je určené skôr pre ľudí, ktorí už sú vírusom nakazení a jeho používaním budú brániť ďalšiemu šíreniu. Naopak respirátor je určený pre zdravých ľudí, ktorí sa chcú pre koronavírusom chrániť. Respirátory sú totiž určené na ochranu pred vdychovaním nebezpečných látok alebo prachových častíc rozptýlených v ovzduší. V závislosti od druhu látok, pred ktorými má respirátor chrániť rozoznávame viacero druhov a veľkostí respirátorov. Zdravotnícke rúško taktiež spadá pod respirátory, no ide o tú najjednoduchšiu formu, ktorá nie je účinná na 100 %. Väčšina respirátorov disponuje filtrami, ktoré filtrujú vzduch a zbavujú ho určených nežiaducich látok. Ďalej sa respirátor oproti rúšku líši v samotnej konštrukcii, nakoľko musí pevne priľnúť k tvári. K tomu mu dopomáhajú elastické popruhy, ale aj správne vybraná veľkosť. Veľmi dôležitým údajom pri výbere správneho respirátora je jeho ochranná škála FFP, ktorá určuje ochranné schopnosti.

/Ľudia skupujú aj papierové rúška s filtrami…

Nuž, záujem o ne stúpol o x percent. Ale pred vírusmi a baktériami dokáže ochrániť iba jeden druh masiek. Klasické papierové trojvrstvové rúško to ale nie je. To totiž nie je možné dobre utesniť. Slúži hlavne na to, aby človek, ktorý ho má na tvári, nenakazil druhého. Dokonca proti kvapôčkovej infekcii nás neochráni.  Proti baktériám a vírusom ochránia tie respirátory, ktoré majú filter FFP3. Označenie, o aký typ ide, je vždy uvedené na maske. Ale aj  tu platí, že i pri tých najspoľahlivejších je dôležité si ich správne nasadiť. Len ako perličku uvediem, že mužom sa dokonca odporúča, aby boli pri ich aplikácii oholení.

(SCa, il.foto: solik.sk)

Přejít nahoru