To už přehnal: Erdogan porovnává řecké úřady hájící evropské hranice před desítkami tisíc mužů v bojovém věku s nacisty

Tisíce migrantů se hromadily na turecké hranici s Řeckem poté, co turecká vláda minulý měsíc uvedla, že se už nebude pokoušet zadržet migranty na svém území.

Aby se zabránilo přechodu, Atény rozmístily pořádkovou policii a pohraniční stráž, která v mnoha případech používala slzný plyn, bleskové granáty a vodní děla. Mezi migranty a řeckými silami propuklo několik střetů. Řecko tvrdí, že turecké bezpečnostní síly vystřelily slzný plyn z druhé strany hranice na řecké důstojníky.

Erdogan uvedl, že kroky Řecka vedly k úmrtím čtyř migrantů a že asi 1 000 bylo zraněno. Řecko popírá obvinění z týrání.

“Není rozdíl mezi tím, co nacisté dělali, a obrázky z hranic s Řeckem,” řekl Erdogan.

“Otevřít oheň, vypálit slzný plyn a používat vroucí vodu na nevinné lidi, jejichž jediným cílem je zachránit jejich životy a vybudovat lepší budoucnost pro své děti, je barbarský v pravém smyslu slova.”

V rámci dohody z roku 2016 EU nabídla Turecku až 6 miliard EUR (6,7 miliardy USD) na pomoc syrským uprchlíkům, které hostí, zrychlenému členství v EU a revizi dohody o celní unii. Informuje Voice of Europe.

“Budeme pokračovat ve stávajícím (otevřených hranicích) opatřeních na našich hranicích, dokud nebudou konkrétně splněna všechna naše očekávání,” řekl Erdogan.

Přejít nahoru